Anna Kinberg Batra intervjuas
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna hotar hoppa av regionsamtal

M-ledaren: Då säger vi nej
1:10 min

Moderaterna hotar att hoppa av samtalen med regeringen om bildandet av nya storregioner, om inte medborgarna först får säga sitt.

– Om regeringen menar allvar med att tvinga fram tre storregioner, innan de männniskor  som berörs av det här har fått säga sitt, då säger vi nej, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Regeringen och oppositionen träffades senast på måndagen och regeringen lade fram sin plan för att gå vidare och försöka få brett politiskt stöd för det.

Men Moderaterna har hela tiden varit kritiska till regeringens planer på att dela in Sverige i nya storregioner, och anser bland annat att civilminister Ardalan Shekarabi forcerar fram en sådan reform – utan att ta hänsyn till de folkomröstningar som planeras.

Nu går M-ledaren ett steg längre: om regeringen står fast vid att Norrland, Svealand och Västra Götaland ska bildas redan den 1 januari 2019, så är Moderaterna inte med.

– Det skulle vara över huvudet på berörda invånare i de regioner som berörs. Och jag ser inte varför sjukvården skulle bli bättre om tvinga ihop Dalarna och Sörmland.

Så vad krävs för att M ska gå med på en planerad regionreform?

– Det är i dagsläget mycket oklart om den regionreform som regeringen vill genomföra kan få majoritet i riksdagen, säger Kinberg Batra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".