Madeleine Wiker. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Madeleine Wiker, doktorand i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Forskare efterlyser mobilförbud och duschbås

Madeleine Wiker: "Det är väldigt sorgligt men inte förvånande"
4:33 min

Att många högstadieungdomar skippar duschen efter idrottslektionerna är sorgligt, men inte förvånande. Det säger forskaren Madeleine Wiker från Karlstads universitet, som efterlyser mobilförbud och bås i duschrummen.

Mer än av var tredje av de drygt 3200 högstadieelever som har deltagit i Sveriges Radios enkätundersökning duschar sällan eller aldrig efter idrotten. Bara 40 procent duschar alltid.

Madeleine Wiker forskar om idrottsämnet ur elevperspektiv, och ska komma med sin avhandling till våren. Från sina intervjuer med elever känner hon igen obehaget kring duschandet.

– De flesta har pratat om att de tycker att det är obekvämt. Att det är en situation som kan vara jobbig på olika sätt. Exempelvis det här med att man inte vill bli svettig, det vill de inte för att de inte vill duscha. De tar inte ut sig, och i en förlängning leder det även till betyg- och bedömningsproblematik.

Sveriges Radios undersökning visar också på stora skillnader på tjejer och killar. 45 procent av tjejerna och 25 procent av killarna svarar att de sällan eller aldrig duschar efter idrotten.

– Tjejer i den här åldern är otroligt olika i sin utveckling. Det skiljer sig mycket i hur de ser ut, och det gör att det är jobbigare för dem att visa sig nakna. Men forskning har också visat, inklusive min forskning, att killar också tycker att det är jobbigt. Det finns relativt många killar som döljer det in i det längsta och absolut inte vill prata om det, men som ändå exempelvis duschar med kalsongerna på, säger Madeleine Wiker.

Elva procent i Sveriges Radios undersökning uppger att de är rädda för att filmade eller fotade i duschen. Och Madeleine Wiker tycker att det måste vara mobiltelefonförbud i dusch- och omklädningsrum.

– Det här måste vi försöka få bort. Telefonen får inte följa med in i omklädningsrummen.

Hon tycker också att skolorna ska satsa på att bygga duschbås.

– Många gånger sätts det upp väggar, men är öppet framåt, och de blir eleverna ändå synliga. Mer bås som är täckta behövs, att man har sin handduk med sig ända in till båset. Fler toaletter önskas också, så att man kan byta om på toaletten och kanske tvätta av sig. Men vi måste också ner på grunden, det handlar om självbilden, att jobba med elevers självkänsla.

Du undervisar även blivande idrottslärare. Tar ni upp det här i undervisningen?

– Ja, det gör vi i olika sammanhang. Ganska ofta, för vi vet att de kommer att stöta på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".