Håkan Florin. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Håkan Florin, Prostatacancerföreningen i Värmland Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef inom landstinget i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Landstingets hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Flera orsaker bakom hög dödlighet i prostatacancer

Håkan Florin: "Vi möter ett motstånd på vårdcentraler"
1:13 min

Värmland har en hög dödlighet när det gäller prostatacancer och Prostatacancerföreningen i länet anser att det finns flera orsaker till detta.

Förra året avled 68 personer på 100 000 invånare i sjukdomen. Enligt statistiken kan detta bero på en åldrande befolkning. Men Håkan Florin, sekreterare i prostatacancerförening i Värmland, tror att det finns ytterligare orsaker till den höga dödligheten. 

– Vi möter ett motstånd på vårdcentraler och bland allmänläkare att vilja ta det här PSA-provet och det är ju det enda vi har, säger han. 

Håkan Florin ställer sig ovetande till varför vården skulle vara motvilliga att utföra proven. 

– Jag förstår inte beteendet för det finns ju i socialstyrelsens vårdprogram en skrivning som säger att varje man har rätt att få det här, säger han. 

När det gäller dödligheten i prostatacancer rörande den åldrande befolkningen så tror Håkan Florin att Värmland inte kommer att ligga lika högt i kommande mätningar. 

– Här i Värmland har skickar nu landstinget ut en aktiv information till fem åldersgrupper. Det är ett brev och Socialstyrelsens broschyr och det här infördes 2015 som ett försöksprojekt. Vi är nog bäst i klassen, jag tror inte att något annat landsting gör detta. Det kan ju göra att vi hittar männen tidigare, säger Håkan Florin.

Tobias Kjellberg är hälso- och sjukvårdschef på landstinget i Värmland och han har inte märkt av motståndet bland allmänläkare.

– Vi är en stor organisation och det finns säkert någon som kan ha uppfattat det så, men det är inte så det ska vara. Är man orolig och söker hjälp på vårdcentralen så ska man få PSA-provet gjort, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".