Betalkort i plånbok.
Välj landets valuta vid kortbetalning utomlands. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Reskassan räcker längre om du väljer landets valuta

Görel Kronstrand: "Du ska alltid välja lokal valuta"
0:58 min

Vid kortbetalning utomlands får du ibland välja om du vill betala i svenska kronor eller i landets lokala valuta, bankerna förordar lokal valuta.

Du ska alltid välja landets valuta när du handlar med kort utomlands, det rekommenderar Görel Kronstrand som är privatmarknadschef på Handelsbanken i Karlstad:

– Vljer du svensk valuta vet du inte vilken valuta som sätts. Väljer du lokal valuta sätts det av kortföretaget.

Kan det bli andra kostnader om jag skulle välja svensk valuta?

– Det beror lite på vilken bank och vilket kort du har. De flesta banker har nog ett valutapåslag på ungefär 1,5 procent på det du handlar men utöver det tillkommer inga andra avgifter, säger Görel Kronstrand.

När du betalar med ditt kort utomlands kan du redan vid köptillfället få valutakursen bestämd. Denna tjänst uppfattas som positiv av många, då man får en bättre överblick av sin resekassa. Tjänsten är inte så förmånlig som det kan verka, företaget har nämligen fria händer att själv sätta valutakursen. Kursen blir då ofta avsevärt högre än om du skulle ha valt att betala i landets egen valuta.

– Jag tror helt enkelt att det handlar om osäkerhet, vi förstår inte skillnaden. Sen så tycker vi - jag tar det i svenska pengar, det känns tryggare. Men det är inte så smart, säger Görel Kronstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".