Karen Berg Roylance i Allt för Sverige på SVT
Karen Berg Roylance i Allt för Sverige på SVT

Värmlandsättade TV-profilen Karin Berg: "Jag är nervös"

Karin Berg: "Can I move to Sweden?"
7:57 min

På måndag kan TV-serien Allt för Sverige vinna TV-världens finaste pris, en Emmy, i New York. Deltar på prisgalan gör värmlandsättade svenskamerikanen Karin Berg. Vi ringde upp henne för ett samtal om priset och presidentvalet.

Karin Berg var med i Allt för Sverige 2015 - den säsong som nominerats till en Emmy. För henne var programmet livsomvälvande. Hon lämnade mormonkyrkan vid hemkomsten och har försvenskat sitt namn. Nu planerar hon att köpa en sommarstuga i Gräsmark, men bor fortfarande i Utah och oroas över Donald Trumps seger i presidentvalet.

- Det är galet! Vi är så splittrade som nation, och det är mycket bråk nu mellan människor, till och med bland barn i skolan.

Karin Bergs man var en av de miljoner amerikaner som röstade på Trump.

- Men han skulle aldrig ha erkänt det om någon hade frågat honom i förväg. Och jag vet många som kände som han.

Varför tror du att så många röstade på Donald Trump?

-  Jag skäms att säga det, men det finns en känsla bland vita amerikaner att vår livskvalité har försämrats på grund av illegal migration. Faran med Donald Trumps seger är att den dolda rasismen kommer upp till ytan eftersom de plötsligt fått tillåtelse att hata. Vi känner att vi förtjänar mer än andra utan att förstå den roll vi spelat för orättvisorna i världen.

Amerikaner är okunniga om resten av världen. Vi är mer intresserade av storleken på Kim Kardashians bak! Det får mig att låta oamerikansk, men jag har alltid känt att det var något fel på mig, tills jag kom till Sverige och förstod att jag bara var svensk."

Vad tror du om USA:s framtid nu med Donald Trump som president?

- Jag vill ge honom en chans. Jag hoppas att han visar oss en annan sida av sig själv. Inget skulle göra mig gladare än om jag har fel, att han är en god man som kommer jobba tillsammans med resten av världen.

Men tror du han kommer hålla sina vallöften, som till exempel att bygga en mur mot Mexico?

- Ja, jag tror att han kommer göra det om folket tillåter det. Men jag hoppas att han tar till sig av protesterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".