Karta som visar utmärkta vägar i Värmland. Grafik/Vägverket
Det orangemarkerade vägar får trafikeras av 74 ton tunga lastbilar. Foto: Grafik/Vägverket.

100 mil väg i Värmland får trafikeras av tyngre lastbilar

Kenneth Natanaelsson: Bäst förutsättningar finns i nordöst
1:04 min

20 procent av vägnätet i Värmland kommer att få nyttjas för den nya bärighetsklassen för lastbilar på 74 ton. Det framgår av Trafikverkets rapport.

Det rör sig om totalt 800 mil i hela landet som får trafikeras med den nya vikten varav 100 mils sträcka finns i Värmland.

Det är framförallt östa delen av länet som berörs. Det vägnät som upplåts Värmland motsvarar 20 procent av det befintliga vägnätet.

Trafikverkets hemsida kan du i detalj se vilka vägsträckor som påverkas.

De här utpekade vägarna klarar en belastning från tyngre fordon under normala förhållanden, men kan få restriktion vid dålig väderlek eller tjällossning. Koncentrationen av de här vägarna öppnar upp för ett bredare upptagningsområde mot större terminaler i Karlstadområdet.

– Europavägarna kan inte godkännas i sin helhet då en del av broarna inte håller för 74 ton, säger Kenneth Natanaelsson, projektledare på Trafikverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".