Peder Hyllengren. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Peder Hyllengren, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Hyllengren om terrormisstänkt: Han är invandrarkritisk

Peder Hyllengren: Märker var han har sina politiska sympatier
0:51 min

I söndags så greps en 33-årig man i Bålsta misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Idag beslutade Stockholms tingsrätt att mannen skulle häktas - än så länge är det oklart vilken typ av brott som planerats.

Mannen är 33 år och svensk medborgare. Han har uttryckt hård kritik mot den svenska migrationspolitiken. Enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist har mannen förberett terroristbrott i Stockholms län och/eller i Uppsala län.

– Det här är en person som länkar till olika invandringskritiska artiklar. Han sticker inte ut väldigt mycket ideologiskt, men däremot märker man var han har sina politiska sympatier. Men människor har ett liv utanför facebook också och hur hans tankar går där vet vi lite om, säger Peder Hyllengren, terrorforskare vid försvarshögskolan i Karlstad.

Häktingsförhandlingarna inleddes klockan 10:00 och tingsrätten beslutade, som väntat, att förhandlingarna skulle hållas bakom stängda dörrar. Vid 11:30 kom beskedet att mannen häktats som skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".