Ett av två nybyggda hus för gruppboende på Stockfallet. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Ett av de två nya husen på Stockfallet. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Jenny Sandegård vid invigningen av det nya boendet. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jenny Sandegård har varit med och utformat det nya boendet. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Nya boendet på Stockfallet invigt

Per-Inge Lidén (MP): "Det är väldigt roligt att vi har kunnat bygga nytt"
1:04 min

På måndag flyttar den första personen in i det nya gruppboendet på Stockfallet i Karlstad. De två husen, med totalt 16 lägenheter, har anpassats efter de som ska bo i dem.

De två grå trähusen, som delvis står på pålar, har ritats för att både passa behoven hos de som ska bo i dem men också för att smälta in i skogsomgivningarna. 

42 miljoner kronor har det kostat att bygga husen, men det är väl satsade pengar säger arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande Per-Inge Lidén (MP):

– Jag tycker att det är väldigt roligt att vi i socialnämnden har kunnat bygga nya hus. Det här är en viktig grupp i samhället och vi är glada över att vi har kunnat bygga det här tillsammans med en del av brukarna, säger Per-Inge Lidén (MP).

Varje hus rymmer åtta lägenheter på 39 kvadratmeter vardera, men har även gemensamma utrymmen där man kan umgås och äta tillsammans.

De 16 boende som under vintern och våren kommer att flytta in i de två nybyggda husen, är personer med långvariga psykiska funktionsnedsättningar. Det kan röra sig om diagnoser som schizofreni eller psykos-sjukdomar och boendet är bemannat dygnet runt.

För att både rätt personal skulle anställas och för att lokalerna skulle utformas på ett så bra sätt som möjligt har tre brukare fått vara med både vid anställningsintervjuer och vid ritbord. En av dem är Jenny Sandegård. Hon kommer inte att flytta hit själv men är glad över att ha fått vara med i projektarbetet.

– Om personalen är bra och man känner att man passar ihop så tror jag att det blir lättare både för personal och de som ska bo här. Det är ett fantastiskt ställe och jag tror att det kommer bli jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".