Hans Lödén är statsvetare vid Karlstads universitet. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
Hans Lödén är statsvetare vid Karlstads universitet. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.

Hans Lödén om USA:s valsystem som gjorde Trump till vinnare

"Det finns en växande reformrörelse i USA som vill desarmera elektorssystemet"
5:59 min

Trots att Hillary Clinton fick över en miljon fler röster än Donald Trump vann hon inte presidentvalet. Hans Lödén, statsvetare vid Karlstads universitet förklarar varför.

Rösträkningen efter förra veckans presidentval visar att vinnaren, Donald Trump, inte hämtat sitt väljarstöd från en majoritet av det amerikanska folket. Senast detta hände var år 2000 då republikanen George W Bush valdes till president, trots att hans motståndare Al Gore fick fler röster. Förklaringen ligger i USA:s elektorssystem:

- Man röstar om att vinna majoriteten i delstater, och enligt systemet tar vinnaren allt. Och det innebär att man kan få ett sånt här utslag, säger Hans Lödén, statsvetare i Karkstads universitet.

Orsaken till att elektorssystemet infördes 1787 är två enligt Hans Lödén.

- Dels ville man förhindra att en tyrann kom till makten, och då ville man ha ett filter mellan folkets röst och den som skulle väljas, och det blev elektorerna.

Det andra skälet är inte lika känt, menar Hans Lödén, och har att göra med slaveriet:

- Redan då var USA splittrat i nord och syd, och för att få med sydstaterna där slaveriet var tillåtet infördes elektorssystemet för att förhindra att de folkrikare nordstaterna skulle utse en person som avskaffade slaveriet, berättar han.

Men det finns en växande reformrörelse i USA som vill desarmera elektorssystemet:

- År 2007 lades ett lagförslag som går ut på att man ska vänta med att lägga elektorsrösterna tills man ser vem som fått flest röster i hela USA. Och hittills har tio delstater med 165 elektorsröster ställt sig bakom förslaget.

Tror du att de här delstaterna kommer få med sig fler efter det senaste valresultatet?

- Det kan bli svårt att få med sig vågmästarstaterna eftersom det är där valet i praktiken avgörs, och de gynnas av det här systemet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".