Erik Hedås, Snakka San. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Erik Hedås - Snakka San. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Snakka San från Ransäter bryter tystnaden

Erik Hedeås: "Låten är en hyllning till de som säger ifrån"
4:47 min

Bryt tystnaden - det är budskapet från Snakka San, eller Erik Hedeås från Ransäter, som nu släpper en ny singel tillsammans med SVER.

– Det kan handla om rädslan i ett klassrum, varför vågar man inte räcka upp handen. Eller att vissa vågar säga vad de tycker, och de som inte får göra sin röst hörd, berättar Erik Hedeås, eller Snakka San som han kallar sig som artist.

Själv har han vågat säga ifrån, bland annat om en nazistfest i skogarna runt Ransäter där han bor och verkar. Han och kompisarna, som gick på gymnasiet på den här tiden, var med i tidningen och sa vad de tyckte om festen.

Var det värt att bryta tystnaden?
– Det var det absolut. Men jag tror nog vi var lite rädda då och då, säger han.

Erik har också varit med och brutit tystnaden bipolär i UR-dokumentären "Mitt psyke och jag" där han berättade att han var bipolär. Han har bara fått positiva reaktioner på sin medverkan, och kanske har han lyckats bidra till att bryta ett tabu.
– Det är på väg, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".