Ricky Andreis. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Bokmässegeneralen Ricky Andreis. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Bokfestival för att locka unga

Ricky Andreis: "Jag hoppas vi har en festival för både ung och gammal"
1:44 min

Värmlands bokmässa har blivit festival. Anledningen är att evenemanget vill locka fler unga.

– Vi vill locka till oss en yngre publik också, barn och ungdomar, och har anpassat utbudet efter det också, säger Ricky Andreis, projektledare på Bokfestivalen.

Han menar även att de har inslag som är festivalliknande med dansuppträdande och musikuppträdande som lyfter den värmländska berättartraditionen.

– Det står i vår värmlandsstrategi att vi ska arbeta mer med att ge unga en plats på den kulturella ytan, inom alla olika skikt och att de ska få ett sätt att uttrycka sig och ta del av uttryck som berör konst, musik, teater, film och litteratur. Det här är ett utmärkt sätt att ge dem den plattformen, säger Ricky Andreis.

Inom fem års tid hoppas han att festivalen ska locka närmare tio tusen besökare, och att en fjärdedel av dem är under 25 år.

– Då motsvarar det den befolkningsmängd vi har i Värmland i den ålderskategorin. Så jag hoppas att vi har en festival både för ung och gammal, med mycket uttryck och berättandeformer, säger Ricky Andreis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".