Josefine Dedorsson, ordförande för Lärarförbundet i Karlstad, tillsammans med Lovisa som går på Vallargärdets fritids och Anette Pamenter som har jobbat där i 22 år. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Josefine Dedorsson, ordförande för Lärarförbundet i Karlstad, tillsammans med Lovisa som går på Vallargärdets fritids och Anette Pamenter som har jobbat där i 22 år. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Lärarförbundet vill se satsningar på Karlstads fritids

Anette Pamenter: "Vi känner att vi inte riktigt räcker till alltid"
1:01 min

De senaste åren har barnen på Karlstads fritidshem blivit fler, men antalet anställda ökar inte i samma takt. Lärarförbundet vill nu att kommunen satsar mer på fritidshemmen.

Anette Pamenter har jobbat som fritidspedagog på Vallargärdets fritids norr om Karlstad i 22 år. Visst märks det att personaltätheten har blivit sämre, säger hon.

– Stressnivån ökar såklart. Vi vill se alla barn, och vi vill att alla barn ska få en meningsfull fritid. Och vi känner kanske att vi inte riktigt räcker till alltid, säger hon.

Hur påverkas barnen när personaltätheten är sämre?

– De får höja sin röst för att höras och synas, och det är inte alltid bra.

2015 var 3767 barn inskrivna på fritidshemmen i kommunen, enligt Skolverkets statistik. Under 00-talet låg det, som jämförelse runt 3100 barn.

Antalet anställda har ökat, men inte tillräckligt mycket för att hålla personaltätheten på samma nivå som tidigare. 2015 gick det 22,6 elever per årsarbetare på kommunens fritidshem. Tio år tidigare var det 21,7.

Josefine Dedorsson, ordförande för Lärarförbundet i Karlstad, konstaterar att fritidspedagogerna har det tufft.

– De har tyvärr en hög arbetsbelastning, det är många barn i barngrupperna. Fritidshemmen behöver definitivt ses över i Karlstads kommun, jag tycker att den verksamheten har fått stå tillbaka i många år. Man bör se över det snarast, säger Josefine Dedorsson.

Skolan har varit mycket i fokus i debatten. Har fritidshemmen och fritidspedagogerna hamnat i skymundan?

– Ja, till viss del tycker jag att det är så. Jag tycker att kommunen behöver skjuta till extra tillägg för att personaltätheten ska öka.

Liberalen Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att man har prioriterat satsningar på skolan. Men han är medveten om att personaltätheten på fritidshemmen har försämrats.

– Vi är medvetna om att de har det tufft. Men vi har gjort bedömningen att vi behöver få förbättrad personaltäthet i skolan, det är viktigare. Men steg två kommer säkert att vara att vi kommer att äska mer pengar till fritidshemmen också, säger Niklas Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".