Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenläckan i Forshaga lagad

Uppdaterat lördag 19 november 2016 kl 12.45
Publicerat lördag 19 november 2016 kl 07.13
Morgan Häggbom: "Det är något i materialet som gör att de spricker"
(1:44 min)
Forshaga kommuns tekniske chef Morgan Häggbom. Foto: Lennart Nordenstein/P4 Värmland.
Tekniske chefen Morgan Häggbom vid platsen där arbetet med att reparera den stora vattenläckan pågår. Foto: Lennart Nordenstein/P4 Värmland.

Den stora vattenläckan i Forshaga uppges nu vara lagad. Men det kan dröja timmar innan alla har fått vattnet tillbaka, och fortsatt gäller att dricksvatten ska kokas.

Läckan på en huvudvattenledning upptäcktes tidigt på lördagsmorgonen, och hela Forshaga samhälle och Östra Deje drabbades. Totalt omkring 5000 till 6000 personer.

Vattentankar placerades ut vid Lintjärns huvudentré, återvinningsstationen Grossbol, Smedbacken och vid Coop i Skived.

När man får tillbaka sitt kranvatten uppmanas man att koka det som ska användas som dricksvatten. Den uppmaningen gäller alla med kommunalt vatten i Forshaga och Östra Deje. De som bor i Deje och norrut berörs inte.

Vid lunchtid meddelade kommunen via sin hemsida att ledningen nu är lagad. Men det kan dröja flera timmar innan alla får tillbaka vattnet, speciellt de som bor på högre höjder och långt ut längs ledningsnätet. Vattentankarna kommer att stå kvar tills vidare.

Eftersom vattnet har varit avstängt kan det vara missfärgat och innehålla luft.

Kokningsrekommendationen kommer att hävas när prover har visat att vattnet är tjänligt, men det blir tidigast på måndag.

Det är inte första gången läckor uppstår på den nu drabbade huvudvattenledningen. Det handlar om ett PVC-rör från 1970-talet som har spruckit. PVC står för polyvinylklorid och är en typ av plast.

 – Vi har lärt oss med tiden att de här PVC-rören från 70-talet, det är något i materialet som gör att de spricker längsgående. Det kan hända när som helst, eller det kan gå tio år, säger kommunens tekniske chef Morgan Häggbom till P4 Värmland.

Forshaga har, som P4 Värmland berättade i våras, den långsammaste utbytestakten i hela Värmland när det gäller vattenledningsnätet. Utbytestakten ligger på cirka 400 år. Så frågan är om det är den långsamma takten man straffas för, när så här stora läckor inträffar?

– Både ja och nej. Just den här ledningen är en känd ledning. Det är en pvc-ledning sedan 70-talet och det har varit kanske tre, fyra brott där tidigare. Just den här ledningen ligger med i planeringen faktiskt. Vi har inte hunnit än, men inom två till tre år kommer den att vara utbytt, säger Morgan Häggbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".