Kommunhuset i Kil. Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.
Kils kommun hotas av vite. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.

Kil hotas av vite för stinkande arbetsmiljö

Kils kommun hotas av ett vite på 40 000 kronor, för att hemtjänsten enligt Arbetsmiljöverket inte har åtgärdat brister i arbetsmiljön i en bostad där det bland annat stinker kattkiss.

P4 Värmland har tidigare berättat om att flera anställda har fått fysiska och psykiska men av arbetsmiljön hemma hos en brukare, där det luktar starkt av urin och avföring från katter och där man har hittat maskar och larver.

Problemen har pågått i flera år, men uppgavs tidigare i år ha förvärrats. En anställd ska ha svimmat, en annan har fått panikångest och en tredje har fått förvärrad astma.  Personalen har fått skyddskläder i form av bland annat engångsoveraller och mintproppar att sätta i näsan.

Enligt Arbetsmiljöverkets uppföljningsbesök i oktober har arbetsmiljön inte förbättrats. Den enda risk som kommunen har presenterat i den riskbedömning som har påbörjats är allergi, och den risken har man inte bedömt allvarlighetsgraden för.

Kommunen har enligt Arbetsmiljöverket inte presenterat några rutiner för att undersöka och riskbedöma arbetsmomenten. Den enda rutin som verket har fått ta del av är att man inte ska jobba ensam i bostaden.

Arbetsmiljöverket yrkar att förvaltningsrätten dömer kommunen att betala vitet på 40 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".