Carl-Gustaf Bornehag projledare för Selma.
Ett par hunda mammor, pappor och barn deltog evenemanget där Carl-Gustaf Bornehag informerade om Selma projektet. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Nu hälsoundersöks barnen i den stora Selmastudien

Carl-Gustaf Bornehag: Jag känner en oro för flera kemikalier
1:08 min

En giftfri vardag för barnen, det var temat för Selmadagen som arrangerades på Karlstads universitet igår. Det hela bygger på Selmastudien, ett forskningsprojekt om hur hormonstörande ämnen påverkar gravida och barn.

2500 gravida har lämnat prover till Selmastudien, berättar projektledaren och professorn i folkhälsovetenskap Carl-Gustav Bornehag.

– Vi rekryterade 2500 kvinnor när de kom första gången till mödravårdscentralen, och sedan har vi följt dem över förlossningen och framåt. Barnen är nu sex till sju år gamla. Nu håller vi på och hälsoundersöker barnen i olika avseenden.

Har ni kommit fram till något anmärkningsvärt?

– Vi vet vad mammorna hade i sina kroppar när dom var gravida. Vi har 55 olika kemikalier som det finns vissa bekymmer över. Så den delen av studien är på plats, men det vi gör nu är en stor hälsoundersökning av barnen. Sedan kan vi göra den riktiga analysen, nämligen titta på om det hade någon betydelse att barnen var exponerade när de var foster.

När kan man börja se resultat?

– Det ligger ett tiotal artiklar i pipelinen, som kommer att publiceras det närmaste halvåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".