Ett barn i stövlar. Foto: TT.
Foto: TT.

Barn i riskmiljöer får bättre hjälp i storstäder

Forskningsledaren: Små kommuner har begränsade resurser
1:07 min

Barn som bor i glesbygd kan ha svårare än barn i storstäder med att få hjälp av samhället om de råkar ut för problem.

– Jag tror inte man kan säga att glesbygdsbarn i större utsträckning lever i en riskmiljö. Det är klart att de finns där också och det var därför ville titta närmare på detta. De små kommunerna har begränsade resuser och vilka åtgärder har man att sätta in för de här barnen, säger Annika Nordström, lektor i Global hälsa vid Umeå universitet. Hon har skrivit en rapport om glesbygdens möjligheter att uppmärksamma barn i riskmiljö.

Enligt Annika Nordström har skolan en central roll i att uppmärksamma barn som lever i en riskmiljö.

– Det handlar om barn som lever i en miljö där deras välmående påverkas av föräldrar som på grund av alkoholmissbruk eller psykisk ohälsa inte kan leva upp till sitt föräldraskap.

Menar du att barn som växer upp i glesbygd har sämre förutsättningar att bli uppmärksammade när de far illa - jämfört med barn i storstäder?

– Jag skulle nog vilja säga att det finns en fördel i en liten stad, när det gäller själva uppmärksammandet. Men, nästa steg, när man ska göra något åt det så finns det brister, säger Annika Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".