keolis färdtjänst sjukresor värmlandstrafik
De nya bilarna som Värmlandstrafik fått genom Keolis har fler sittplatser och på så vis kan fler samåka på varje tur. Det finns delade meningar om huruvida detta är en förbättring eller försämring för resenärerna. Foto: Annika Ström

Längre färdtjänstresor när Värmlandstrafik sparar

1,5 miljoner kronor har Värmlandstrafik sparat på ökad samåkning sedan i somras. Men det innebär att de gamla och sjuka som åker färdtjänst och sjukresor får längre resor.

- Utvecklingen är positiv. Vi har ökat samkörningseffekten med några procentenheter. Samordningsvinsten har sedan 1 juli ökat med 1,5 miljon, säger trafikchef Anders Wahlén på Värmlandstrafik

Att de gamla och sjuka får betala för samåkningen med längre restider får P4 Värmland olika svar på. Först säger Anders Wahlén:

- Nej, det är inte vår bedömning.

Men det måste väl ändå ta längre tid när ni ska köra fler personer i varje bil?

- Ja, självklart att det är på det sättet men så länge vi följer regelverket så gör vi inget fel.

Hur kan den ökade samåkningen gagna de gamla och sjuka som reser?

- Därför att samhällets resurser används på ett effektivare sätt vilket möjliggör att vi kan lägga resurser på de som har störst behov. Det är det uppdrag vi fått att samhället - att vi ska samplanera resor på det här sättet. Sen så ska vi självklart göra en optimering mellan pengar å ena sidan och att ha nöjda kunder.

Vad gäller omresetiden för färdtjänst är det trettio minuter som gäller max enligt reglerna. Flera resenärer har kontaktat P4 Värmland de senaste veckorna och klagat på längre restider än detta. I den ökade mängd klagomål som kommit in till Värmladstrafik utgör förseningar det vanligaste klagomålet.

Att restiden kan bli längre efter första juli är inget man informerat resenärerna om.

- Vårt regelverk är glasklart för kunden. Det finns på vår hemsida och så vidare. Så länge vi tillämpar det regelverk vi har ser jag ingen anledning att vi ska informera specifikt om det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".