Håkan Persson, kriminalkommissarie
Kriminalkommissarie Håkan Persson menar att det är många faktorer som ligger bakom den ökade mängden ärenden. Foto: Sara Johansson/P4 Värmland

Allt fler polisutredningar blir liggande

"Inflödet har varit mycket högre än normalt"
3:16 min

Antalet pågående polisutredningar i Värmland blir allt fler. På två år har de ökat med nästan 20 procent.

I förra veckan fanns hos polisen i Värmland 4458 pågående ärenden och det är en ökning med 19 procent sedan 2014. Kriminalkommissarie Håkan Persson menar att det är många faktorer som ligger bakom den stora andelen ärenden. 

– Inflödet har varit mycket högre än normalt och brottsligheten har förändrats över tid. Vi har fler internationella ligor som kommer in och försvinner ur landet. Vi har också andra arbetsuppgifter som gör att vi blir upptagna på andra ställen, berättar Håkan Persson. 

Cirka 1500 av de öppna ärendena prioriteras ner och läggs på hög i avvaktan på bland annat analyssvar eller lediga utredare. Brotten som får vänta är sådana som av polisen anses vara av lindrigare karaktär.

– En del är ringa misshandel, inbrott och snatterier som kan bli liggandes ett tag. Vi försöker prioritera brott mot person och ungdomsbrott, säger Håkan Persson.

För att få bukt med den stora andelen öppna ärenden så har polisen vidtagit vissa åtgärder. 

– Vi försöker att omdisponera personal så att vi får fler på utredningen och vi har tagit in civila utredare, säger Håkan Persson. 

Han berättar att polisen dock inte räknar med att se någon effekt av de civila utredarna förrän om tidigast ett halvår. Under tiden så omdisponeras annan personal. 

– Vi gör särskilda insatser och tar in personal från yttre verksamheten som kan hjälpa till under en viss tid. Vi försöker hitta lösningar och jobbar kvällar för att kunna beta av och få tag i folk, berättar Håkan Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".