Vattenkran. Foto: Lennart Nordenstein.
Först i slutet av denna vecka kan vattnet börja rinna ur kranarna för ett femtiotal abbonenter i V.a Skymnäs. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Vattnet i Forshaga och Östra Deje måste kokas

Morgan Häggbom: "Regeln är att vi tar prover varje dag"
0:27 min

Efter vattenläckan i Forshaga i lördags uppmanas nu boende i Forshaga och Östra Deje att koka kranvattnet innan det ska drickas.

Vattentankar kommer att ställas upp vid Lintjärns huvudentré och vid Grossbols återvinningsstation och de beräknas vara på plats före lunch. Kommunens uppmaning är att endast de som har svårt att koka sitt vatten hämtar vatten från tankarna. När problemet kommer att vara åtgärdat är i nuläget oklart.

– Regeln är att vi tar prover varje dag nu och det krävs två dagars bra prover på rad. De som berörs är Forshaga tätort, Skived tätort och Östra Deje, säger Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun.

Den tidigare rekommendationen att vattnet skulle kokas hävdes på söndagen, men resultaten från vattenprover tagna i början på veckan har inneburit att kommunen rekommenderar att vattnet ska kokas igen.

Kommunen fortsätter att försöka lösa problemet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".