Två personer slår på en spont.
1 av 2
Första spontnedslaget till översvämningsskyddet, Henrik Lander, ordförande teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad, och Eva Hallström, ordförande teknikutskottet på landstinget. Foto: Annica Buvik/Sveriges Radio
Person vid en stålspont.
2 av 2
Annette Andersson, fastighetschef på landstinget Värmland. Foto: Annica Buvik/Sveriges Radio

Centralsjukhuset ska skyddas mot översvämning

Annette Andersson: "Vi måste skydda centralsjukhuset mot stora översvämningar"
1:22 min

Under onsdagen drog arbetet igång med att bygga ett översvämningsskydd vid Centralsjukhuset i Karlstad. Landstinget och kommunen gör gemensam sak i projektet.

Stadens och Centralsjukhusets läge medför översvämningsrisker både från Klarälven och Vänern. Det nya skyddet är viktigt, enligt Annette Andersson, som är fastighetschef på landstinget:

– Centralsjukhuset är en väldigt väsentlig del av hälso- och sjukvården i Värmland, en viktig samhällsfunktion och därför måste vi skydda centralsjukhuset för stora översvämningar.

Ni ligger väldigt nära älven, vad är det värsta scenariot som kan hända?

– Det allra värsta scenariot vore om vår maskincentral som försörjer sjukhuset med el, medicinska gaser, värme och kyla slås ut. Det vore absolut det värsta för då slås hela sjukhuset ut och det får inte inträffa, säger Annette Andersson.

Är det här en försiktighetsåtgärd för framtiden?

– Ja, det är det. Vi ligger ju illa till och det finns beräkningar som visar risk att flödena kan öka och vi har ju haft översvämningar tidigare. Så vi ser att vi behöver göra någonting, säger Annette Andersson.

Översvämningsskyddet ska bli 1 100 meter långt och klara av flöden som är flera meter över den normala vattennivån i Klarälven.

Projektet kommer att kosta 62 miljoner kronor, varav landstinget står för 40 miljoner och kommunen 22 miljoner. Under onsdagen togs det första spontslaget, och skyddet beräknas vara klart under 2019. 

Så här byggs översvämningsskyddet:

En cirka 1 100 meter lång vall anläggs utefter älven i höjd med korsningen Älvgatan/Rosenborgsgatan fram till grönområdet norr om villabostäderna längs Rosenborgsallén.

En vattentät spont trycks ned i vallen för att hindra älvvattnet från att trycka sig in på sjukhusområdet.

På vallen som blir gräsbevuxen anläggs en gång- och cykelväg. Tillgängligheten till älven ska förbättras, kommunen har till exempel planer på att placera ut soffor och trappor med avsatser mot vattnet.

Projektet är indelat fem deletapper och pågår till hösten 2019. När själva bygget pågår kommer endast ett körfält vara öppet längs Älvgatan.

Några veckor under sommaren 2017 måste en begränsad del av Älvgatan stängas helt på grund av arbeten med sponten mellan gång- och cykelbron till Klaravik och Rosenborgskorsningen. Trafiken till sjukhusets norra sida leds då via en tillfällig väg. Det anläggs även en provisorisk väg till Älvgatan strax söder om ekallén.

På sjukhusområdet förstärks och förbättras dagvattensystemet, bland annat grävs ett antal vattenmagasin som ska fånga upp regnvatten som därefter leds ut i älven via självfall eller pumpar.

Läs mer: www.karlstad.se/oversvamning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".