Mustafa Can. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Mustafa Can pratar om integration på Hammarö idag. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Mustafa Can om livet i ett nytt land

Mustafa Can: "Vilka värderingar måste man förråda?"
1:04 min

Författaren och journalisten Mustafa Can vet hur det är att fly från ett land och möta ett nytt. Idag har han mött nyanlända på Hammarö för att prata om hur man kan hantera den stora omställningen.

Mustafa Can kom till Sverige med sin familj som sexåring efter att de flytt från den kurdiska delen av Turkiet. Utifrån sina personliga erfarenheter vill han prata om bland annat uppbrott, språklöshet och identitet. 

–   Men också vad man kan förvänta sig. Till exempel att det kan göra väldigt ont och att värderingar kan krocka, säger han.

Tanken med mötet på Hammarö, som tolkas till flera språk, är ett aktivt samtal mellan Muastafa Can och de som kommit för att lyssna. Men det finns en del saker som är viktiga att ta upp, tips för hur man ska lyckas känna sig som en del av det nya landet, enligt honom.

– Det är fruktansvärt viktigt att man lär sig förstå vad det är för land man har kommit till, vad som har gjort det här landet till vad det är.

För Mustafa Can blev det skönlitteraturen som hjälpte honom att ta till sig Sveriges historia.

– Man tar del av kulturarvet. Om man inte får en känsla för sitt nya land, hur ska man då lära sig att älska det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".