Susan Edlund. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Susan Edlund, länsveterinär. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Fågelinfluensan här igen

Susan Edlund: Än så länge ingen fara
0:50 min

För första gången har svenska tamfåglar drabbats av fågelinfluensa. Två fall har konstaterats i Skåne, enligt analyser hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Statens veterinärmedicinska anstalt har konstaterat två fall av fågelinfluensa i Skåne.

Det ena fallet gäller en vild fågel, en knipa, som hittats i Vellinge kommun och som bekräftats bära på fågelinfluensa av typen H5N8, samma typ som i Danmark smittat vilda måsar, änder och svanar.

Det andra fallet gäller en värphönsbesättning utanför Helsingborg som nu isolerats på Jordbruksverkets initiativ i väntan på att besättningen ska avlivas. Där har SVA bekräftat H5N8, enligt lantbrukstidningen ATL.

– Det här viruset är väldigt smittsamt så det kan ju fortsätta uppåt i landet, säger länsveterinär Susan Edlund.

Fågelinfluensa är en fågelsjukdom som orsakas av influensavirus. Sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar och ibland kan även människor smittas. Mildare varianter av viruset finns naturligt bland vilda fåglar, framför allt hos sjöfågel.

Fjäderfä kan smittas av fågelinfluensa genom att de kommer i kontakt med symtomfria smittbärare, i regel vilda fåglar. Detta kan ske både vid utevistelse eller att vilda fåglar kommer in i fjäderfähus eller genom att fågelträck kommer in i fjäderfähus via ventilation eller smutsiga skor.

Smittspridning mellan fjäderfäbesättningar sker sedan genom förflyttning av fåglar mellan olika besättningar, transportfordon, redskap kläder, foder, damm, fjädrar och personer med mera som haft kontakt med smittade fåglar.

För att människor ska kunna smittas krävs närkontakt med infekterade fåglar. De allra flesta människor som infekterats har haft mycket nära kontakt med sjuka eller döda fjäderfä.

– Någon överhängande risk för Värmland finns just nu inte, säger Susan Edlund som är länsveterinär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".