kvinna i polisuniform
Tia Jylhä, Polisen i Värmland Foto: Hedvig Nilsson

Anmälda sexuella ofredanden ökar kraftigt

Antalet anmälningar om sexuella ofredanden har ökat markant i Värmland i år. Hittills har polisen fått in 230 anmälningar jämfört med totalt 133 förra året.

Många som utsatts är minderåriga. 33 av brottsoffren var under 15 år och 59 av dem under 17 år. Av alla anmälningar kom 215 från flickor och kvinnor.

– De sker ofta i vardagen. Debatten väcktes, och under 2016 har ämnet varit på tapeten. Vi tror att det handlar mycket om att man vågar ta ställning, man anmäler och man är mer noggrann med sin egen integritet, säger Tia Jylhä på polisen i Värmland.

Under och efter festivalen Putte i Parken i Karlstad fick polisen in ett stort antal anmälningar, men ingen utredning ledde till åtal utan lades ner.

– Man ska inte känna att det inte är någon idé att anmäla, men man ska vara medveten om att det är ett svårt brott att utreda, på det sätt att det inte finns någon faktisk bevisning eller vittnen. Ibland kanske man själv är osäker på exakt vad som hände och vem som gjorde det. Men att det inte skulle utredas är felaktigt, man ska anmäla, säger Tia Jylhä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".