Råda skola. Foto: Hagfors kommun.
Snart avgörs ödet för Råda skola. Foto: Hagfors kommun.

Osäkert läge i Hagfors inför måndagens omröstning

"Jag röstar mot utifrån barnperspektivet"
1:03 min

På måndag ska 35 ledamöter i Hagfors besluta om Råda skolas framtid. Men frågan är om kommunstyrelsen får med sig fullmäktige.

Frågan handlar om huruvida Råda skola ska finnas kvar som F-6 skola eller inte. Den folkomröstning som hölls i mitten av november visade att de som röstade ville ha kvar befintlig skola men kommunstyrelsen beslutade alltså att gå emot resultatet. Deras beslut innebär att mellanstadiet flyttas från Råda skola, som byggs om till F till 3-skola.

Flera socialdemokratiska ledamöter som P4 Värmland har pratat med vill inte uppge hur de tänker att rösta gällande skolans framtid. Och det finns de som öppet deklarerat att de tänker gå emot partiets linje. Anna-Greta Johansson (S) är en av dem.

– Jag gör det utifrån barnperspektivet som jag tycker att den här frågan handlar om. Jag tycker inte att barn i från tio år ska åka skolbuss tio timmar i veckan, år ut och år in. Det tar alldeles för mycket av deras fria tid, säger Anna-Greta Johansson (S). 

Åsa Johansson (S) är kommunalråd i Hagfors kommun och hon säger säger såhär om det faktum att vissa av hennes partikamrater kommer att rösta emot partilinjen: 

– Vissa personer har sagt att de inte kommer att rösta med i den här frågan och då är det ju så. Ingenting är klart förrän fullmäktige har tagit sitt beslut så jag vill inte sia om fullmäktige på måndag överhuvudtaget, säger hon. 

Om partiets linje inte går igenom så säger Åsa Johansson att hennes framtid som kommunalråd är oklar.

– Det får vi se då, det får partiet ta ställning till. Det är det inte jag som ska avgöra, säger Åsa Johansson (S). 

Tidigare i veckan skickade fackförbundet IF Metall i Hagfors ut ett brev till kommunfullmäktiges ledamöter. I brevet uttrycks oro över att kommunfullmäktige kan gå på kommunstyrelsens förslag. IF Metall menar att det handlar om en demokrati- och förtroendefråga och uppmanar kommunfullmäktige att lyssna på resultatet av folkomröstningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".