Karta över storregioner.
Västra Götaland och Värmland kan bilda region 2018.

Inga storregioner - KD och C hoppar av

Fredrik Larsson (M): "Väldigt glädjande"
1:13 min

Kristdemokraterna och Centerpartiet hoppar båda av samtalen om storregioner, uppger KD och C efter träffen med regeringen.

Regeringen kan därmed inte få till någon överenskommelse om nya storregioner. Det betyder att sammanslagningen av Västra Götaland och Värmland inte blir av.

– Det är en bevikelsens dag, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), som lett samtalen.

Han säger att "Stureplansperspektivet" har segrat, till nackdel för regionala intressen.

– Det finns en vilja ute i landet, en annan i riksdagen, säger han och bedömer att frågan om regionsammanslagningar nu är begravd för lång framtid, säger Ardalan Shekarabi (S)

Landstingsstyrelsens ordförande i Värmland heter Fredrik Larsson (M). Han tog emot dagens besked såhär.

– Ja, det är ju väldigt glädjande att man på nationell nivå insett det här och nu tar konsekvenserna av det. Det känns jättebra. Det har ju visat sig att i nästan alla berörda län och landsting väckts krav om folkomröstningar och det visar ju att den här frågan inte varit tillräckligt beredd.

Regeringen gjorde i dagens samtal ett försök att få grönt ljus från Centerpartiet och Kristdemokraterna för två nya storregioner från 2019: Svealand och Götaland.

Regeringen vill ha ett ja i samtalen för att bilda region Svealand av Dalarnas, Västmanlands, Gävleborgs, Uppsala, Södermanlands och Örebro län och landsting, samt att införliva Värmland i Västra Götalandsregionen och kalla den Götaland.

Regeringen föreslog, enligt ett förhandlingsbud som TT erfarit, att regionerna skulle bildas den 1 januari 2019. Organisationen för statliga myndigheter ska ses över så att den bättre stämmer överens med nya och existerande regioner och behov där.

Det ska vara uteslutet att tvinga kommuner att gå samman som en följd av regionerna. Staten ska satsa mer på generella än riktade statsbidrag till kommunerna.

Regeringen delar, enligt förhandlingsbudet, "Centerpartiets bedömning" att utbildning och arbetsmarknad är områden som passar för mer regional makt. Därför föreslås indelningskommittén, vars betänkande ligger till grund för planerna på storregioner, få uppdraget att utreda om vilka beslut som kan flyttas ut till regionerna när det gäller arbetsmarknad, utbildning och naturvård.

Men regeringen säger nej till förslag om att ha skatter som öronmärks för regioner eller särskilda ändamål. Det finns redan en metod för att omfördela och fördela resurser i Sverige, det kommunala utjämningssystemet, enligt regeringen.

Centerpartiets gruppledare och vice ordförande Anders W Jonsson säger att regeringen inte vill gå C till mötes i viktiga frågor.

– Regeringen har tyvärr nobbat våra förslag om att förändra Sverige så att makten flyttar ut från Stockholm till regionerna, säger Anders W Jonsson.

I Värmland pågår som bäst en namninsamling för att få till en folkomröstning. kastar ni detta i papperskorgen nu?

– Näh, vi får väl vänta och se att regeringen verkligen har bestämt sig för att lägga fram förslaget i alla fall, säger Fredrik Larsson (M) till P4 Värmland.

Tomas Riste (S) har som regionråd på Region Värmland arbetat hårt för en sammanslagning. Redan 2007 började han argumentera för större regioner i landet:

– Det är klart jag är besviken, det är ingen tvekan om det. Det är bara ge sig på frågan igen, så är det naturligtvis, säger han när P4 Värmland når honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".