värmlandstrafik keolis färdtjänst sjukresor fordon
De många förseningar som uppstått vid entreprenörsbytet har lett till att fyra gånger så mycket pengar betalats ut i kompensation jämfört med samma tid förra året. Foto: Annika Strm

Missnöjet med servicetrafiken växer

Ersättningarna för fel har fyrdubblats
0:45 min

De nöjda kunderna inom färdtjänst och sjukresor har minskat med fem procentenheter sedan Keolis tog över. Dessutom har utbetalningarna för att kompensera förseningar ökat fyrdubbelt.

P4 Värmland har under hösten rapporterat om Värmlandstrafiks motgångar inom färdtjänst och sjukresor sedan den nya entreprenören Kelis tog över i somras. Det handlar bland annat om förarbrist, förseningar och klagomål.

Detta syns även i de månatliga kundundersökningarna som visar hur resenären upplever både beställningen och resan. De nöjda resenärerna har minskat med fem procent om man jämför perioden juli-oktober detta år med samma tid förra året. I oktober sa 86 procent att de är nöjda. Det är 770 personer som svarat i Anbaros undersökning.

De missnöjda har under samma perioder ökat med 2,5 procent och i oktober var det fem procent som sa att de är missnöjda.

Klagomålen har tredubblats och detta syns även i de ekonomiska ersättningar som betalas ut av Värmlandstrafik till resenärerna. De har fyrdubblats under perioden - från totalt 3 000 kronor till 12 500.

Det vanligaste felet som ersätts är förseningar. Vi berättade tidigare i veckan om MS-sjuke Malte Stensson i Kristinehamn som kom försent till sin sons begravning. Han fick maxersättningen 350 kronor.

De flesta som ersatts ligger i detta spann och totalt är det 38 resenär som fått ersättning sedan i somras. Även den andra mindre entreprenören i länet , Karlstads taxitransporter, ingår och står för en femtedel av de fel som ersättningar betalats ut för.

P4 Värmland har bett företagets avgående VD Lars Bull att kommentera utvecklingen men han säger nej.

Enligt trafikchefen Anders Wahlén är siffrorna väntade.

- Jag är inte nöjd med nedgången och vet varför. Det är igångsättningsproblem. Jag är övertygad om att det kommer bli bättre. Vi ska över de siffror vi hade i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".