Interiör i en bil där ratten är borta. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Inte bara prylar. har man otur ryker såväl ratt som krockkuddar när tjuven varit framme. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Polisen varnar för tjuvens nya vapen - störningssändare

Störningsssändaren liknar en kommunikationsradio
0:29 min

Polisen i Värmland varnar för ett nytt sätt att stjäla ur parkerade bilar. Med en störningssändare förblir din bil olåst. När du handlar länsas bilen.

På sin hemsida varnar nu Polisen i Värmland för ett nytt tillvägagångssätt för att stjäla ur parkerade bilar. Det handlar om att ”störa ut” fjärrkontrollen till bilens lås. Tjuvar har utrustning som blockerar signalen till bilen så att bilen förblir olåst, och de kan ostört länsa bilen då ägaren lämnat den.

Polisen betonar nu vikten av att du verkligen kontrollerar att bilen blir låst när du trycker på låsknappen.

– Om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar på en större p-plats, och det inte beror på dåliga batterier, så ber vi dig att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmsta omgivningen, skriver polisen.

Vad är då en störningssändare? Ja, de kan variera i utseende och storlek. Den ser vanligen ut ungefär som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner.

Stöld av och i motorfordon - SÅ HÄR arbetar polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".