Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dövblinda går miste om julbordet

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 06.10
"Det här är ingen enstaka händelse"
2:12 min
 Taktilt teckenspråk för personer med dövblindhet Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Taktilt teckenspråk är viktigt för dövblindas kommunikation. Att man inte får några tolkar gör nu att man går miste om julbordet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Föreningen Sveriges dövblinda i Värmland/Örebro tvingas i år ställa in sitt julbord, eftersom tolkcentralen i Örebro säger nej till tolkar. Det här upprör Kerstin Möller, lektor i handikappvetenskap.

- Jag anser att det är förskräckligt. Det drabbar en väldigt utsatt grupp. Många sitter isolerade och ensamma och det är inte så lätt att komma ut och träffa andra människor. Därför är en sån här aktivitet väldigt viktig, säger Kerstin Möller som själv är stödmedlem i föreningen Sveriges dövblinda.

Tolkcentralen ingår i hälso- och sjukvården och jobbar därför efter en politiskt förankrad prioriteringsordning, där fritidsaktiviteter och socialt umgänge har lägsta prioritet.

Därför kunde julbordet ställas in på kort varsel, trots att föreningen från början hade utlovats tolkar.

- Som verksamhetschef får jag en tår i ögat och tycker det är förskräckligt det som har inträffat. Men den första juni i år halverades vår verksamhet, från 120 till 60 anställda. Och vi tvingas nu prioritera allt hårdare av ekonomiska och personalmässiga skäl, säger verksamhetschef Magnus Sjögren på Tolkcentralen i Örebro.

Också enligt Kerstin Möller börjar tolkbristen bli allt mer kännbar för personer med dövblindhet:

- Våra medlemmar har drabbats nu flera gånger under hösten. Det här är inte någon enstaka händelse, utan man är inte garanterad vare sig roliga aktiviteter som det här, eller viktiga vardagshändelser som till exempel ett föräldramöte eller sjukhusbesök, säger Kerstin Möller.

Dövblindtolkar använder taktilt teckenspråk, det vill säga tolken tecknar i brukarens hand. Men det handlar inte bara om att tolka samtal, utan också syntolkning och allt som händer runt personen i fråga.

- Min personliga uppfattning är att dövblinda borde ha högre prioritet än döva eftersom de har ett större behov. Men så ser det inte ut, säger Magnus Sjögren på Tolkcentralen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".