Politikern Elisabeth Kihlström (KD) vill utreda antalet förlossningsskador i Värmland.
Elisabeth Kihlström (KD). Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio arkiv.

Majoritet för att slå ihop landsting och region

Elisabeth Kihlström (KD): "En mycket bra idé"
5:11 min

Efter att förhandlingarna om storregioner igår bröt samman, tyder mycket på att Region Värmland och landstinget kommer att slås ihop i en egen, värmländsk regionbildning.

Frågan om att slå samman regionen och landstinget diskuterades i den värmländska regionbildningskommittén idag. P4 Värmland har pratat med samtliga nio partier i region och landsting, och en klar majoritet är för en sammanslagning.

– Vi tycker att det är en mycket bra idé. Vi tycker att det är viktigt att vi har ett direktvalt fullmäktige, säger till exempel Kristdemokraternas Värmlandsordförande Elisabeth Kihlström.

Igår stod det alltså klart att regeringens samtal med oppositionen om regionsammanslagningar hade brutit samman. Först hade Moderaterna och Liberalerna hoppat av, och igår gjorde Centern och Kristdemokraterna samma sak.

När den värmländska regionbildningskommittén samlades för möte idag på ett hotell i Karlstad diskuterade man nästa steg, som kan bli att Region Värmland och landstinget slås samman. Då skulle till exempel sjukvården som idag hör till landstinget, och regional utveckling och kollektivtrafik som ingår i regionen, hamna i samma organisation.

En skillnad i nuläget är också att landstingsfullmäktige är direktvalt av medborgarna, medan regionfullmäktiges ledamöter utses av kommunerna och landstinget.

Visst var det lite speciell stämning på mötet idag, konstaterar moderata regionrådet Stina Höök:

– Ska jag vara ärlig är det naturligtvis så att några partier är ledsna över beskedet som kom igår och andra partier är väldigt glada. Det har naturligtvis litegrann påverkat stämningen på mötet.

Hur ser du på frågan om att slå ihop regionen och landstinget?

– Den frågan är väldigt viktigt att vi kommer till skott med. Vi behöver ha en stärkt demokratisk organisation i vårt län, där alla frågor som berör länet är samlat i ett direktvalt organ, så att värmlänningarna kommer att vara med och påverka.

Så ni i Moderaterna har bestämt er, ni vill ha en sådan sammanslagning?

– Ja, det är vi väldigt tydliga med.

Bedömer du att det finns majoritet bland partierna i Värmland för det?

– Ja. Men vi har framför allt ett stort parti som behöver gå hem och fundera, och som naturligtvis är ledsna sedan igår. Jag hoppas att de sätter sig ner och funderar, och att man funderar mer på Värmlands framtid än sina egna maktpositioner.

Partiet som Stina Höök syftar på är Socialdemokraterna. P4 Värmland har pratat med politiker från alla de nio partier som sitter i landsting och region, och nästan alla säger ja till en sammanslagning av region och landsting.

Men Socialdemokraterna vill inte ge besked än. Frågan ska först diskuteras internt i partierna, innan kommittén samlas för ett nytt möte 27 januari, säger socialdemokratiska regionrådet Tomas Riste.

– Vi har försökt fånga alla eventualiteter i partidiskussionerna, men nu ska vi försöka formulera ett mer konkret alternativ för en regionbildning och då måste vi diskutera detaljer. Det måste vi göra i partierna först, och sedan får det gå till kommunerna på remiss, säger Tomas Riste.

Det enda andra parti som inte svarar rakt ja på frågan om man vill slå ihop region och landsting är Vänsterpartiet. Partiet är positivt till idén och vill ha ett direktvalt organ, men man har ännu inget färdigt ställningstagande, säger vänsterpartisten Ann-Marie Wallouch.

Centerpartiet i Värmland har varit för ett samgående med Västra Götaland. Nu när det inte längre är aktuellt är det rätt att istället göra en värmländsk sammanslagning av landsting och region, anser Dag Rogne, centerpartistiskt kommunalråd i Säffle.

– Ja, jag tror att det blir tydligare för väljarna och för Värmland. Att de som röstar i Värmland utser ett parlament som tar ansvar för Värmland som helhet. Idag ger kommunerna medlemsbidrag och driver kommunernas frågor, och kan bevaka sin egen lilla värld istället för att se till Värmland som helhet. Det kommer vi bort ifrån med ett direktvalt parlament, säger Dag Rogne.

Betyder det att kommunerna förlorar makt och inflytande?

– Ja, så måste det bli, att kommunerna får en annan roll och ett lägre inflytande. Men samtidigt kanske Värmland som helhet vinner.

Liberalerna, Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet säger också ja till att slå ihop region och landsting.

– Det har vi ställt oss positiva till, säger Runar Filper (SD).

– Vi är positiva till att gå vidare med en regionbildning i Värmland, säger Gösta Frödin (L).

– Jag tycker att det är helt logiskt. Ur demokratisk synpunkt är det en väldigt bra idé att slå ihop de här två organisationerna, säger Monica Bubholz (MP).

– Det har varit ett tydligt mål i vår handlingsplan att vi tycker att vi ska ha ett direktvalt parlament i Värmland, säger Marianne Utterdahl (SiV).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".