Clary Krekula är docent i sociologi vid Karlstads Universitet och en av de som kommer att driva forskningen "Företagande sent i livet".
Clary Krekula är docent i sociologi vid Karlstads Universitet och en av de som kommer att driva forskningen "Företagande sent i livet". Foto: Jenny Tibblin
Pengar till forskning.

Fler äldre startar företag efter åldersdiskriminering

Clary Krekula: "Siffran är så pass stor att man studsar på den"
4:54 min

Var fjärde nystartat företag idag startas av personer som är äldre än 50 år. En av anledningarna är åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden.

Forskare vid Karlstad universitet fick nyligen 3 miljoner kronor av Forskningsrådet för att forska om "Företagande sent i livet", ett område som saknar kunskaper om gruppen, trots att det är en utbredd och växande företeelse.

– Det vanligaste som man ser i arbetslivet är att äldre har svårt vid anställningar. Det är framför allt rekryteringsituationer som det handlar om. Äldre kallas inte till intervjuer när de söker jobb och de blir inte heller anställda. Vi kan också se det i den form av långtidarbetslöshet som finns, att långtiddsarbetslöshet stiger från 40-45-års åldern och sedan blir det större med tilltagande ålder, berättar Clary Krekula, docent i sociologi vid Karlstad universitet.

Tittar man på anmälningarna som kommit till diskrimineringsombudsmannen finns det fall där det även handlar om lägre åldrar. I ett fall är det en man i 30-års åldern som anmäler att han inte fått ett jobb för att han ansågs vara för gammal. Att vara för ung eller för gammal för ett jobb handlar mycket om vilket slags jobb det är.

– Inom akademin är det ofta så att man i 40-års åldern kan ses som för ung för att få status och prestige men om du går till telemarketingbranschen så ses du som för gammal för att fungera. Det är väldigt stora variationer mellan branscherna, säger Clary Krekula.

"Företagande sent i livet" är ett forskningsprojekt på tre år, som startar i januari nästa år. Genom att kombinera forskning om företagande och entreprenörskap med forskning om ålder och åldrande, ska forskarna undersöka förutsättningarna och villkoren för företagandet samt hur det påverkar företagarnas pensionsålder och åldrande.

– Jag tror att vi kan bidra med viktig forskning som berör många. Naturligtvis kan ju den som själv går och funderar på att kanske starta ett eget företag ha glädje av att se de resultat som vi kommer fram till. Vi tror också att forskningen kommer att vara viktig för att belysa debatten om ett förlängt arbetsliv, säger Clary Krekula.   

Hon fortsätter berätta om att hon nyligen besökte en konferens i USA där hon fick höra om nya stora studier som visar att det egentligen är ganska lite rörelser bland äldre arbetare. Det är ovanligt att man byter jobb i slutet av sitt arbetsliv. 

– Om det är så att äldre egentligen rör sig ganska lite de sista åren i yrkeslivet, hur ska vi då förstå att vi har några som faktiskt etablerar nya företag, säger Clary Krekula.

Och hon är förvånad över att det är så många äldre som startar företag.

– Att var fjärde nystartat företag idag startas av personer som är äldre än 50 år, den siffran är så pass stor att man studsar på den, den är slående stor, säger Clary Krekula.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".