Skylt som visar vägen till förlossningen. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Förlossningsskador: "Vill någon ha kejsarsnitt ska vi respektera det"

Överläkare Maria Gyhagen: "Risken för tarmläckage ökar"
4:09 min

Fler kvinnor än vad som rapporteras drabbas av förlossningsskador. Det visar forskning som gjorts av överläkaren och forskaren Maria Gyhagen.

Nationellt rapporteras att 5,6 procent av alla förstföderskor får en sfinkterruptur som det heter när ringmuskeln runt analöppningen brister. Men forskningsstudier med magnetröntgen visar att över 10 procent av kvinnorna har en skada på slutmuskeln, enligt Maria Gyhagen, överläkare och forskare.

- Man måste leta efter skador efter alla vaginala förlossningar, säger hon.

Upptäcks inte skadorna ökar risken att drabbas av exempelvis avföringsläckage.

- Och skadan ska repareras så gott om omgående efter förlossningen, annars kan det vara för sent, säger Maria Gyhagen.

Vad kan sjukvården göra för att undvika förlossningsskador?

- Vill du vara helt säker på att undvika skador i bäckenbotten är kejsarsnitt det enda alternativet, säger Maria Gyhagen.

Men vården säger ju ofta att det bästa för kvinnan och barnet är en vanlig vaginal förlossning istället för kejsarsnitt?

- Ett planerat kejsarsnitt är en oerhört säker förlossning.  Vill en kvinna föda med kejsarsnitt för att undvika skador i bäckenbotten så ska vi respektera det, säger Maria Gyhagen, som håller på att utveckla en modell där blivande mammor ska kunna se sin individuella risk för att drabbas av en förlossningsskada. Det handlar bland annat om barnets storlek i förhållande till mammans längd.

Enligt Maria Gyhagen finns siffror som säger att minst 60-70 procent av alla förstföderskor får någon form av skada i mellangården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".