Spädbarnsmordet

Kriminolog: "Vanligt att frias när misstänkta skyller på varandra"

"Ett pris vi får betala för rättssäkerheten"
2:34 min

De två föräldrar som stått åtalade för mord på sin fem månader gamla bebis frias eftersom de skyller på varandra. Något som inte är helt ovanligt inom rättsväsendet.

– Om man tänker sig en situation där det har begåtts ett grovt brott två personer skyller på varandra och det finns svag teknisk bevisning som inte kan knyta gärningen till en person. Så är det inte ovanligt att man lägger ner förundersökningen, säger Christoffer Carlsson som är kriminolog på Stockholms universitet.

Men det finns fall där man kunnat döma flera personer som skyller på varandra. Efter polismordet i Malexander 1999 dömdes tre personer för att i samförstånd ha begått mordet.

– Då har man kunnat avgöra det, att det skett i samförstånd. Men jag gissar att man inte har kunnat gjort det i just den här konkreta situationen. Det som hade kunnat hjälpa är ju om någon av föräldrarna erkänt, säger Christoffer Carlsson.

Det så kallade Lindomefallet är ett annat exempel på ett rättsfall där de åtalade skyllde på varandra. Där friades de båda åtalade från misstankarna om mord.

– Jag förstår att det låter tråkigt, sorgligt och provocerande. Men vi har principen att innan man kan knyta gärningen till en person bortom rimligt tvivel så ska personen antas vara oskyldig. Här vet man att någon av dessa personer har gjort det, men man kan inte säga vem. Någonstans är det rättssäkerhetens pris. Då är det hellre fria än fälla, säger Christoffer Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".