Sigrid Ekendahl och Lovisa Johansson. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Sigrid Ekendahl och Lovisa Johansson är två av dem som läser till barnmorska i Värmland just nu. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Rätt handgrepp motverkar förlossningsskador

Barnmorskestudent: "Handlar om att ha tid för den födande kvinnan"
0:58 min

Att blivande barnmorskor får rätt utbildning spelar stor roll för att förebygga och minska antalet förlossningsskador. En viktig del av utbildningen är att lära sig det så kallade perinealgreppet.

Lovisa Johansson är en av dem som just nu utbildar sig till barnmorska i Värmland. I utbildningen ingår bland annat att lära sig hur förlossningsskador kan undvikas.

- Dels är det föreläsningar om hur man förebygger och sedan är det kontinuerligt arbete. Vi är noga med att hålla ett perinealskydd och måna om kvinnans förlossning, berättar Lovisa Johansson.

Enkelt uttryckt går perinealgreppet ut på att barnmorskan håller emot med sina händer när barnet är på väg ut och på så vis minskar risken för bristningar i mellangården.

För att kunna bli barnmorska krävs en sjuksköterskeutbildning i botten. Till det kommer tre terminers högskolestudier där en stor del är praktik. Innan man godkänns som barnmorska ska studenterna på egen hand ha förlöst 50 barn.

Har ni studenter egna tankar på hur man kan göra för att skydda mot förlossningsskador?

- Ha tid för den födande kvinnan och ha tid att stödja och stärka, säger Lovisa Johansson.

Sigrid Ekendahl är inne på samma linje.

- Under praktiken har vi haft mer tid för kvinnan än vi kommer att ha sedan, då kommer vi att ha hand om flera förlossningar samtidigt. Lite orolig är jag för att jag kommer att känna att jag inte räcker till. En av de viktigaste faktorerna är en bra förlossning är ett bra stöd från barnmorskan, säger Sigrid Ekendahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".