Sexolog Susanne Karlsson
Sexolog Susanne Karlsson menar att många drar sig för att söka hjälp när det handlar om sexlivet efter förlossning. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

"Många drar sig för att söka hjälp"

Sexologen: "Våga fråga kring sexualiteten!"
2:12 min

Efter att ha fött barn kan det vara svårt att känna lust. Enligt sexologen Susanne Karlsson kan det finnas en ovana hos vårdpersonalen att prata om sexualiteten.

Till sexologen Susanne Karlsson kommer kvinnor som på något sätt känner att sexlivet blivit problematiskt efter att ha fött barn.

– Många gånger har man dragit sig för att söka hjälp. Dels tror jag att man är fokuserad på det medicinska stödet och kanske inte tänker på att man behöver sexologiskt eller psykologiskt stöd, säger hon.

Hon tror att det finns en brist på kunskap hos vårdpersonalen.

– Kanske tänker man inte på att den sexuella hälsan är viktig för helheten. Det kan finnas en ovana hos personalen att fråga om sexualiteten, säger Susanne Karlsson.

Hon fokuserar inte på det rent medicinska, alltså den fysiska förlossningsskadan, i sitt jobb utan jobbar med samtal.

– Men det är inte säkert att det jag tycker verkar vara ett problem är det patienten tycker är ett problem. Det handlar om att våga fråga om sexualiteten, hur det fungerar i relationen, säger hon.

Många Susanne Karlsson träffar har väntat länge med att söka hjälp.

– Jag skulle uppmuntra folk att söka hjälp. Sexualiteten är en viktig del i livet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".