En sönderbränd hoverboard. Bild från Arbetsmiljöverket.
En sönderbränd hoverboard. Bild från Arbetsmiljöverket. Foto: Arbetsmiljöverket

Bränderna i hoverboards fortsätter att öka

Monica Torgrip Arbetsmiljöverket:"De får inte tas in på den svenska marknaden"
1:13 min

Antalet bränder med eldrivna balansbrädor, så kallade hoverboards, fortsätter att öka. Nu förvarnar Arbetsmiljöverket ett företag i Stockholmsområdet som importerar dem med försäljningsförbud.

– Det här är så pass stora brister så att vi inte kan låta dem få tas in på den svenska marknaden, utan att de i så fall ska stoppas i tullen, säger Monica Torgrip, som är chef på enheten för teknik på Arbetsmiljöverket.

De två partier med hoverboards, som stoppades i tullen under hösten, importerades av ett mindre företag i stockholmsområdet. Brädorna kommer från länder utanför EU och de hade varken märkning eller dokumentation från vem som tar på sig tillverkaransvaret, eller en bra bruksanvisning. Det fanns också brister i hur laddenheten fungerar.

Sedan den första augusti i år har 25 anmälningar om brandrelaterade olyckor i hoverboards kommit in till MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Och tillsammans med Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket så jobbar man nu för att kartlägga omfattningen av problemet.

Monica Torgrip menar att det är viktigt att man ser över märkning, dokumentation, bruksanvisning och laddenhet om man ska köpa en hoverboard i julklapp till någon.

– Om man inte kan hitta det, då är det svårt att veta var man ska vända sig om man skulle få problem. Det blir också ännu svårare för oss att kunna driva och utreda detta eftersom vi inte har någon motpart att kontakta. Köper man i en butik så kan man ju oftast i alla fall gå tillbaka till butiken och häva köpet men vi har svårare att kunna stoppa produkten om vi inte har en tillverkare, säger Monica Torgrip.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".