Ordförandeklubba
Snart är kvinnorna färre än antalet män som heter Per på ordförandeposterna. Foto: Henrik Holmberg/TT.

Fler Per än kvinnor leder värmländska kommuner

Linda Larsson: "Jätteviktigt för de olika perspektiven i politiken"
4:53 min

I Sveriges största städer leds kommunstyrelserna av kvinnor. Men i Värmland är de kvinnliga ordförandena en liten minoritet. Det kommande skiftet på Hammarö innebär att bara tre av 18 kommuner leds av kvinnor.

Och könsfördelningen spelar roll, säger Linda Larsson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Karlstad.

– Det är viktigt med den representativa jämställdheten. Dels är det ett viktigt signalsystem för andra kvinnor, att man kan nå och faktiskt få den tyngsta positionen. Men sedan är det också jätteviktigt för de olika perspektiven i politiken, för kvinnor bidrar med sina perspektiv på olika politiska frågor och män bidrar med sina. Så det handlar också om innehållet i politiken, säger Linda Larsson.

Andelen kvinnor som svingar ordförandeklubban i kommunstyrelserna i landet som helhet har ökat på senare år. 38 procent är kvinnor, enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet gjorde i vintras.

Och Sveriges fyra största kommuner, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala, leds alla av kvinnor.

Men i Värmland är det männen som sitter på ordförandeposterna i nästan alla kommuner. När Per Aspengren snart tar över efter Siw Gidlöf på Hammarö betyder det att av de 18 kommunerna i Värmland, alltså länet plus Karlskoga och Degerfors, har bara tre kvinnliga kommunstyrelseordföranden.

Faktum är att det kommer att finnas färre kvinnor än Per på ordförandeposterna: Per Lawén i Forshaga, Per Gruvberger i Filipstad, Per-Samuel Nisser i Karlstad och alltså Per Aspengren på Hammarö.

Dessutom leds både landstinget och regionen av män.

Bland ledamöterna i kommunstyrelserna är fördelningen betydligt jämnare. 40 procent av de ordinarie ledamöterna i värmländska kommunstyrelser är kvinnor, visar P4 Värmlands granskning.

Två av kommunerna, Kristinehamn och Grums, har fler kvinnor än män bland ledamöterna. Totalt sitter 85 kvinnor och 126 män som ordinarie ledamöter i värmländska kommunstyrelser.

13 kommuner leds av socialdemokrater, men bara två av dem är kvinnor. Trots att S länge har satsat på jämn könsfördelning på valsedlarna.

– Vi ska ha varvade listor när det gäller hela kommunstyrelsen, och när det gäller toppnamnen blir det ofta uppmaningar att naturligtvis vill vi se fler kvinnor. Men det är medlemmarna i de enskilda kommunerna som väljer vem man vill ha som främsta företrädare, och då kan det tyvärr bli så här som det har blivit nu, säger Linda Larsson, som utöver oppositionsrådsrollen i Karlstad även sitter i Socialdemokraternas styrelse i Värmland.

En av de snart alltså bara tre värmländska kommunerna som leds av en kvinna är Sunne. Där är centerpartisten Gunilla Ingemyr sedan några månader tillbaka kommunstyrelsens ordförande.

När hon fick frågan kände hon ett ansvar att tacka ja, berättar hon, just eftersom så få kvinnor erbjuds eller tackar ja till att ta den typen av uppdrag. Och hon tycker att den värmländska statistiken, med snart tre kvinnor och 15 män på ordförandeposterna, är dyster.

– Det är sorgesamt att det är en sådan snedfördelning. Jag tror att vi kvinnor måste bli bättre på att stötta varandra. Jag upplever att män är bättre på att nätverka och stötta varandra än vad vi kvinnor är, säger Gunilla Ingemyr.

Hon konstaterar också att det en tuff uppgift att vara kommunstyrelseordförande. Särskilt om man samtidigt har småbarn.

– Själv har jag passerat det stadiet, jag har inga barn som bor hemma, så jag kan ägna min tid åt det här uppdraget som verkligen inte är något åtta-till-fem-jobb. Och vi kvinnor ställer ofta stora krav på oss själva, och det kan nog ibland vara det som gör att vi inte vågar ta utmaningen.

Du är den första kvinnliga kommunstyrelseordföranden i Sunne. Vad fick dig att tacka ja?

– Det var ett väldigt svårt beslut, som jag funderade på hela sommaren. Men det var faktiskt en pliktkänsla. Och när jag väl hade börjat kände jag att det här är verkligen otroligt spännande och roligt. Och sedan hoppas jag att jag har fått rollen för mina kvalifikationer och inte för om jag är man eller kvinna.

De två övriga kommuner som leds av kvinnor är Torsby (Ann-Katrin Järåsen) och Hagfors (Åsa Johansson).

Fakta: Kommunstyrelseordföranden i Värmland

Arvika: Peter Söderström (S)
Eda: Hans Nilsson (HEL)
Filipstad: Per Gruvberger (S)
Forshaga: Per Lawén (S)
Grums: Leif Haraldsson (S)
Hagfors: Åsa Johansson (S)
Hammarö: Per Aspengren (S) ersätter Siw Gidlöf (S) i december
Karlstad: Per-Samuel Nisser (M)
Kil: Mikael Johansson (S)
Kristinehamn: Bjarne Olsson (S)
Munkfors: Mathias Lindquist (S)
Storfors: Hans Jildesten (S)
Sunne: Gunilla Ingemyr (C)
Säffle: Dag Rogne (C)
Torsby: Ann-Katrin Järåsen (S)
Årjäng: Daniel Schützer (S)
Degerfors: Peter Pedersen (V)
Karlskoga: Sven-Olov Axelsson (S)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".