Politikern Elisabeth Kihlström (KD) vill utreda antalet förlossningsskador i Värmland.
Landstinget vill utreda hur stort problemet med förlossningsskador är i Värmland. Elisabeth Kihlström, KD, ingår i den politiska majoriteten. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges radio

Förlossningsskador: "I Värmland får man kejsarsnitt efter en medicinsk bedömning"

Elisabeth Kihlström: "Det ska ju vara en välgrundad bedömning"
1:03 min

Planerat kejsarsnitt skulle sänka risken för förlossningsskador enligt överläkaren och forskaren Maria Gyhagen men landstingsrådet Elisabeth Kihlström(kd) tror inte att det här är lösningen.

Minst 60 till 70 procent av alla kvinnor får någon typ av förlossningsskada i Sverige, det har överläkaren och forskaren Maria Gyhagen berättat för P4 Värmland.

Hon menar att ett ökat användande av planerat kejsarsnitt skulle sänka risken för förlossningsskador. Elisabeth Kihlström som är landsstingsråd för Kristdemokraterna tror inte att fler planerade kejsarsnitt är en optimal lösning:

– I Värmland får man kejsarsnitt efter en medicinsk bedömning och det handlar om vad som blir bäst för den enskilda kvinnan. Det finns ju givetvis situationer när ett kejsarsnitt, och då ett planerat kejsarsnitt, är bättre än en vaginal förlossning. Men det är ju inte helt utan komplikationer att göra en bukoperation heller, det finns ju komplikationer efter det också. Så det är viktigt att vi har den här bedömningen utifrån de enskilda personernas förutsättningar, säger landstingsrådet Elisabeth Kihlström (kd).

Hur ser det ut här i Värmland - får alla kvinnor som önskar det planerat snitt?

– Det vågar jag inte säga att man alltid till hundra procent får. För det ska ju vara en välgrundad bedömning. Man kan ju få andra skador istället som inte heller kanske är så roliga. De allra flesta skador på bäckenbotten är inte allvarliga och även om dem som får en allvarligare skada kan ju få hjälp att de läker på ett bra sätt, säger Elisabeth Kihlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".