Distriktsidrottschef Per Dalebjer
Distriktsidrottschef Per Dalebjer Foto; Mats Fagerström SR

Få idrottsföreningar begär utdrag ur belastningsregistret

Per Dalebjer "Det krävs att alla pratar om det"
0:55 min

Det krävs ett utdrag ur belastningsregistret för att få jobba med barn och ungdomar inom offentliga sektorn, en idrottsförening kan också begära detta men få gör det.

I veckan seglade en skandal med sexuella övergrepp upp inom fotbollen upp i England, höjdhopparen Patrik Sjöberg och övergreppen av hans styvpappa med en efterföljande bok i ämnet kommer väl alla ihåg och i närtid hade vi en idrottsförening i Karlstad där ungdomar blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Ett ämne som det kan vara svårt att prata om, ett ämne som är svårhanterligt och för de som blivit utsatta och ett ämne belagt med skam.

Inom offentliga sektorn krävs ett utdrag ur belastningsregistret för att få jobba med barn och ungdomar. Idrottsföreningar har också möjligheten, men det är få utnyttjar möjligheten.

Per Dalebjer, distriktsidrottschef på Värmlands Idrottsförbund ser många fördelar om föreningarna skulle utnyttja möjligheten.

– De skulle vara en trygghet för alla, för dom som sitter i styrelsen, för dom som är ansvariga i föreningen. Det är en trygghet för dom föräldrar som släpper iväg sina barn så det är ett väldigt bra signalsystem att man har säkrat att de personer som finns i vår förening är så långt vi alla kan hjälpas åt att bedöma trygga personer och skapar en kvalitetsfull verksamhet.

När det gäller utdrag ur belastningsregistret är det upp till styrelsen i föreningen att besluta om sådana åtgärder ska vidtas. Värmlands idrottsförbunds distriktschef Per Dalebjer är heller inte främmande om en lagstiftning att begära utdrag ur belastningsregistret för idrottsledare som ska vara verksamma i en förenings barn och ungdomsverksamhet.

– Det här är en så viktig fråga så skulle det visa sig att det behövs så tycker jag man ska införa det. Men i nuläget tror jag det är ett stort steg bara att alla börjar prata om det och att man hittar sina rutiner i föreningen som steg ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".