Entre till Migrationverket. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Munkfors

Migrationsverket hyrde boende utan bygglov

"Vi kommer att nagelfara alla lägenheter"
0:45 min

Runt 50 asylsökande personer har flyttats av Migrationsverket från ett boende på Hammarö till lägenheter i Munkfors, i byggnader som inte har bygglov för att fungera som bostäder. Nu ska blivande boenden granskas hårdare.

Utan att Munkfors kommun visste om det, har Migrationsverket hyrt lägenheter i byggnader som inte är avsedda för bostäder, och där bor nu ett 50-tal asylsökande som flyttats dit från asylboendet Sätterstrand på Hammarö.

Ulf Henriksson, enhetschef på Migrationsverket i Karlstad, är självkritisk, och säger att man nu har börjat granska nya bostäder hårdare.

– Vi kommer att nagelfara alla hyresrätter, oavsett hyresvärd, om det så är kommunala bolag eller annat. Vi vill inte bedriva verksamhet som inte är rätt, det här är beklagligt, säger han.

Vad som händer med de asylsökande är oklart, och upp till vad kommunen nu gör för bedömning av boendet, enligt Ulf Henriksson.

– Är det nyttjandeförbud, ja då får vi kraftsamla och göra så gott vi kan, då kan det bli fråga om en flytt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".