Person surfar på mobiltelefon. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT.
1 av 2
En rad kommuner har satsat på fria trådlösa nätverk i offentliga utomhusmiljöer. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT.
Monika Bubholz (MP), kommunalråd i Karlstad.
2 av 2
Monika Bubholz (MP), kommunalråd i Karlstad. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Förslag: Gratis wifi i Karlstads centrum

Monica Bubholz (MP): "Ligger väldigt mycket i tiden"
5:10 min

Karlstads kommun ska utreda om gratis surfzoner i centrum är något att satsa på, efter ett medborgarförslag om att införa fritt wifi i hela Tingvallastaden. Kommunalrådet Monica Bubholz (MP) tycker att tanken är intressant.

– Det är en fråga som ligger väldigt mycket i tiden. Är man turist här, speciellt om man kommer från ett annat land, så får man lättare tillgång till information. Man kan använda Karlstadsbuss app för att köpa biljetter till exempel. Som medborgare kan det innebära, att har man inte internet hemma så får man tillgång, så det kan vara en demokratifråga att få tillgång till internet på ett annat sätt än tidigare, säger Monica Bubholz.

Att kommuner har fritt wifi är vanligt i till exempel bibliotek och andra kommunala anläggningar. De senaste åren har en rad kommuner också ordnat gratisnätverk utomhus, på gator och torg. Trollhättan, Helsingborg och Piteå är några sådana exempel.

Men det uppskattas inte av alla. Helsingborgs trådlösa satsning har fått hård kritik av telekomoperatörer. Visserligen har Konkurrensverket friat staden, men hur långt kommuner får gå i såna här satsningar är fortsatt osäkert.

Frågan om trådlösa nätverk har också nått högsta europeiska nivå. EU-kommissionen pekar på behovet av wifi i offentliga miljöer, och kom i höstas med ett initiativ som ska bidra till att lokala myndigheter kan ordna kostnadsfria wifianslutningar till invånarna.

Ett förslag som den svenska riksdagens trafikutskott vill görs om, för att det tänka ekonomiska EU-stödet till investeringarna kan snedvrida konkurrensen.

Så wififrågan är het, både lokalt och internationellt.

Nyligen beslutades att Karlstads kommun ska ta fram en ny digitaliseringsstrategi, och där blir säkert förslaget om fritt wifi aktuellt att titta på, tror Monica Bubholz.

– Ja, det tror jag. Det är ju en del av hur vi ska se på den här digitaliseringen. Helsingborg är positiva till att ha öppet wifi i stan, de ser det som en del av infrastrukturen. Hur vi gör vet jag inte än, men vi är i en brytpunkt med det nya digitala samhället. Vad kommer det att innebära? Vi får se helt enkelt.

Men frågan är alltså inte problemfri.

– Det blir ju en kostnad. Och sedan är det ofta en fråga om konkurrens. Det finns ju operatörer som tar betalt för att man ska ha internet, och om då kommunen går in och erbjuder det här gratis blir det ju en konkurrenssituation som vi får hantera i så fall, säger Monica Bubholz.

Ingenting är ju gratis, någon betalar och i det här fallet skattebetalarna. Är det en bra prioritering att som kommun ordna ett fritt wifi?

– Det är svårt att säga, vi får titta på det närmare. Vad det kan kosta, vad har det för- och nackdelar.

Vad en satsning på gratis surfzoner i centrum skulle kosta är oklart. Men i Helsingborg ligger den årliga driftskostnaden på drygt 1,3 miljoner kronor, uppger Carl Rydh, internetkoordinator på Helsingborgs kommun.

Från Helsingborgs kommun är man också tydlig med att surfzonerna utgör ett basnät för att klara grundläggande vardagliga behov, med en hastighet på fem megabit. Långt under den hastighet som operatörernas 4g-nät ger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".