En buss från Värmlandstrafik. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Fortsatt kritik mot Värmlandstrafiks nya länsbussar

Ann-Marie Johansson: Bussar på långsträckor borde ha toalett
1:05 min

Redan för ett år sen kunde P4 Värmland berätta om den kritik som Handikappförbunden Värmland riktade mot Värmlandstrafiks nya länsbussar som saknar toalett.

Trots det här har ingenting hänt så nu har Handikappförbunden Värmland skrivit ett öppet brev till Värmlandstrafik, alla kommuner i Värmland, Region Värmland samt Landstinget i Värmland.

– Vi tycker att i dagens samhälle, vi har ju 2016, så bör bussar som går på långa sträckor vara utrustade med toalett, säger Ann-Marie Johansson som ordförande på Handikappförbunden Värmland.

Värmlandstrafiks bussar är anpassade för personer med nedsatt rörelse, syn och hörsel men saknar toaletter. Enligt Värmlandstrafik finns det idag tre bytespunkter längs linjenätet: vid Knöstad bytespunkt (Säffle), Molkom Graninge (Karlstad) och Värnäs (nära Värmlandsporten). Därmed finns tillgång till toaletter inom en resesträcka motsvarande 30 till 40 minuter.

För de personer som är beroende av att komma till en toalett snabbt så handlar det ju inte om 30 minuter. Det kan ju handla om en minut."

Enligt det öppna brev som Handikappförbunden Värmland skrivit vågar vissa som har problem med urinblåsa och tarmar inte åka buss längre på grund av att det inte finns toalett på bussen.

Värmlandstrafik har i nuläget inga planer på att bygga om de nya bussarna och sätta in toaletter.

– Finns absolut inga sådana planer, det finns en diskussion om införande av dubbeldäckare där det finns en möjlighet att göra det. Men det är en annan fråga, vi får ju se vad kostnaden i sådana fall blir och om våra ägare är intresserade av att finansiera en satsning på dubbeldäckare som har ett annat motiv och det är helt enkelt resande kapacitet, säger Lars Bull VD för Värmlandstrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".