En lyssnare som hörde av sig till oss och berättade om en förlossningsskada som hon hemlighöll i 50 år.
1 av 2
En lyssnare som hörde av sig till oss och berättade om en förlossningsskada som hon hemlighöll i 50 år. Foto: Jenny Tibblin
Anonym dam med apparat
2 av 2
Anonym dam med apparat

Operation räddningen efter svår förslossningsskada

Kirurgen Per Hede: "Patienterna får ett nytt liv, helt plötsligt"
1:20 min

Kvinnor med svåra förlossningsskador kan bli hjälpta av en inopererad pacemaker. P4 Värmland har träffat en kvinna som fick hjälp, 60 år efter skadan som gav henne avföringsinkontinens.

P4 Värmland har under veckan berättat om olika förlossningsskador. En av lyssnarna som har hört av sig är en 84-årig dam som för 60 år sen drabbades av en förlossningsskada. Men efter att hon fick en pacemaker inopererad i höften för att motverka hennes avföringsinkontinens, förändrades livet för henne.

– Jag är lycklig att jag har fått den här hjälpen, säger damen, som vill vara anonym.

I 50 år höll hon tyst om skadan hon fick efter sin första förlossning 1955. Slutmuskeln i ändtarmen slutade att fungera, vilket gjorde att hon fick avföringsinkontinens.

Hör hela hennes berättelse här.

2011 gjorde hon en sakralnervmodulering på Centralsjukhuset i Karlstad, vilket är en ganska ovanlig operation. I Värmland genomförs ungefär tio SNM-operationer per år.

– Om det är så pass handikappande besvär, och man inte kommer längre med andra behandlingar, kan man göra den här operationen, säger Per Hede, kirurg på Centralsjukhuset i Karlstad.

Han beskriver operationen som att en elektrod opereras in och kopplas till en pacemaker - en liten dosa som bärs i ett bälte.

Det finns många andra behandlingar att tillgå innan man gör en sakralnervmodulering. Men mörkertalet av kvinnor som lider av förlossningsskador men som inte säger något tror Per Hede är ganska stort.

– Många skäms väldigt och vågar inte berätta ens för sin distriktsläkare. De lider i det tysta, och de som får hjälp - de får ett liv helt plötsligt, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".