Poliser. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Förtroendet för polisen sjunker

Hör polisens kommunikationschef om hur förtroendet ska förbättras
0:53 min

Allmänhetens förtroende för polisen har sjunkit. Problemen kring myndighetens omorganisation, och medias rapportering om det, är förklaringen tror kommunikationschefen Mats Nylén.

47 procent säger sig nu ha mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen, så sent som i mars var den siffran 61 procent. Det visar en Sifoundersökning som SVT tagit del av.

Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i Bergslagen, tror att de dåliga siffrorna bland annat beror på medias rapportering om omorganisationen som polisen gått igenom. Många, både poliser, fack och allmänhet har vittnat om problem i spåren av förändringarna - att färre brott klaras upp och anställda som säger upp sig.

– Polisen har ju en enorm uppmärksamhet i media, särskilt mycket de senaste åren i samband med förändringen av svensk polis. Det är ju inte polisen som ligger bakom den förändringen, utan politikerna som har bestämt att vi ska ha en ny polisorganisation, säger Mats Nylén.

Hur ska ni göra för att öka förtroendet hos allmänheten?

– Vi ska bli bättre på att använda våra egna kanaler för att sprida information om hur arbetet går för oss, och hur vi utvecklar de olika trenderna, även när det gäller annat än utredningsresultat. Vi har ju till exempel flera nya arbetssätt som vi sjösätter, med medborgarlöften och kommunpoliser, för att förbättra dialogen med de boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".