Ulrika Thufvesson, verksamhetschef för landstingets asyl- och flyktinghälsa. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio P4 Värmland
Ulrika Thufvesson, verksamhetschef för landstingets asyl- och flyktinghälsa. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio P4 Värmland

Psykiatrin i Värmland förstärker när avvisningsbesluten kommer

Ulrika Thufvesson: "Vi tror att det kommer en ökning"
1:54 min

Många av dem som kom till Sverige för ett år sedan får nu sina avvisningsbeslut. I hela landet rustar psykiatrin för ett ökat inflöde av människor som mår dåligt, så även i Värmland.

--Vi har inte sett någon ökning än vad gäller barn, men vi tror att det kommer, så vi förstärker inom BUP, säger Ulrika Thufvesson, verksamhetschef i verksamhetsområde asyl- och flyktinghälsa på Landstinget i Värmland.

Det man däremot har sett nu är en ökat antal remisser gällande gruppen personer som får stanna i Sverige och som lider av posttraumatisk stress. Dessa hamnar hos Centrum för traumatisk stress, CTS. Att den ökningen kommer först efter att folk beviljats uppehållstillstånd beror på att man på CTS inte vill påbörja en behandling innan man vet att folk får stanna.

Landstinget i Värmland kommer också att förstärka den mer akuta psykiatriska vården inom verksamhetsområdet asyl- och flyktinghälsa, både på BUP och inom vuxenpsykiatrin.

--Vi behöver förstärka med psykosociala resurser. Vi kommer att samarbeta med CTS så vi ser på vilken vårdnivå vi ska möta patienterna, säger Ulrika Thufvesson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".