Räddningstjänsten i Torsby.
Räddningstjänsten i Torsby. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Elva avsäger sig ledaruppdrag inom Torsby räddningstjänst

Tommy Engvall: "Alla ville skita i det här och gå hem."
1:08 min

Turbulensen inom deltidsbrandkåren i Torsby fortsätter. I helgen beslutades att tre stationschefer och åtta arbetsledare kommer att avsäga sig sina uppdrag.

Det har varit en längre tid av turbulens inom räddningstjänsten i Torsby.
Det senaste som hänt är att 69 brandmän har krävt att räddningschefen Pär Maltesson ska säga upp sig och man har skrivit under en misstroendeförklaring. Kommunalrådet i Torsby Ann-Katrin Järåsen har å sin sida meddelat att kommunledningen har förtroende för räddningschefen.

Igår hade brandmännen vid stationerna i Sysslebäck, Vitsand, Östmark och Stöllet möte där det blev klart att tre stationschefer och fyra arbetsledare kommer att avsäga sig sina uppdrag. Även fyra arbetsledare vid brandstationen i Torsby väljer att avsäga sig sina ledaruppdrag och återgå till att bara vara brandmän.

– Den omedelbara reaktionen på mötet var att ville skita i det här och gå hem, säger Tommy Engvall, som är arbetsledare på stationen i Stöllet.

De elva som nu avsäger sig sina uppdrag kommer att fortsätta som brandmän.

– Anledningen till att man började som brandman var ju att man ville hjälpa ortsbefolkningen och ställa upp för sin hembygd, och slutar vi och går hem istället så finns det ju inget skydd för folket, säger Tommy Engvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".