KBAB, skylt på fastighet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Perra Örtlund, installationsansvarig på KBAB. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Perra Örtlund. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

KBAB:s hyresgäster kan surfa gratis

Perra Örtlund: "Tanken är att äldre ska våga prova på"
3:33 min

I Karlstad ska ett medborgarförslag om fritt wifi i centrum utredas. Men hyresgästerna som bor i kommunala KBAB:s lägenheter kan redan surfa gratis hemma.

Bolaget öppnade för det häromveckan, men Perra Örtlund som jobbar med fastighets-it på Karlstads Bostads AB tror inte att det lockar alla hyresgäster eftersom hastigheten är låg.

– Tanken är att äldre ska våga prova på att använda sig av nätet som vi har i våra fastigheter. Att det ska vara enkelt och lätt tillgängligt. Det är ju inte barnfamiljerna som kommer att använda det, säger Perra Örtlund till P4 Värmland.

Alla som bor i KBAB:s 7400 lägenheter kan alltså nu surfa gratis hemma. Det man behöver göra är att koppla en nätverkssladd mellan datorn och lägenhetens bredbandsuttag, och sedan via en portal teckna avtal om kostnadsfri surf med de leverantörer som erbjuder det.

För KBAB innebär det här inga extrakostnader, bortsett från lite adminstrativt arbete.

Surfhastigheten är låg, 0,5 megabit per sekund, så den som försöker spela onlinespel eller kolla på strömmad tv den vägen lär bli frustrerad. Det är de enklaste sakerna man kan göra med det här gratisabonnemanget.

– Det är för att få ett första steg in. Att kunna betala räkningar, läsa lite tidningar och sånt, säger Perra Örtlund.

Men varför vill KBAB som bostadsbolag att hyresgästerna ska våga prova på det här?

– Vi har ju mycket bokningar med våra tvättstugor, som man kan göra på nätet. Det underlättar ganska mycket för hyresgästerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".