torn i rött tegel
1 av 3
Nobelfabrikens vattentorn är det enda som återstår av den forna anläggningen i Krümmel. Tornet ritades av Hermann Distel. Foto: Mats Carlsson-Lénart
Eckhard Opitz
2 av 3
Eckhard Opitz är expert på svensk-polska relationer under 1600-talet men även insatt i Nobels verksamhet i Tyskland. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
Floden Elbe
3 av 3
Här någonstans längs Elbestranden hade Nobel sitt flytande laboratorium där dynamiten skapades år 1866. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Var Nobels dynamitupptäckt en ren slump?

Historiker diskuterar uppfinningen
1:42 min

I år är det 150 år sedan Alfred Nobel uppfann dynamiten, där inkomsterna kom att bli grundplåten för Nobelpriset. Men historiker i Tyskland diskuterar nu om dynamiten verkligen var resultatet av hans forskning.

– Frågan är om Alfred Nobel uppfann dynamiten eller var det en slumpmässig upptäckt, säger historikern Eckhardt Opitz.

Under hösten 1866 sökte Alfred Nobel nästan desperat efter ett material som kunde absorbera det livsfarliga nitroglycerinet, som han tillverkade sedan två år tillbaka. 

Efter att minst ett 70-tal personer omkommit i olika olyckor med nitroglycerin var Nobel hårt pressad att göra den högexplosiva vätskan säkrare att tillverka, transportera och använda.

Till sist kom lösningen – kiselgur. Det är en mjölig jordart som vid kontakt med nitroglycerin bildade en explosiv men hanterbar massa.

Men arbetarna vid Nobels tyska laboratorium hävdade att denna upptäckt var en slump.

– Enligt arbetarna råkade några droppar nitroglycerin hamna i kiselguret, som användes för att bädda in de farliga flaskorna i sina förpackningar, säger professor Eckhardt Opitz.

Alfred Nobel hävdade däremot dynamiten var resultatet av systematisk forskning.

Men personer i Tyskland som idag intresserar sig för dynamitens tillkomst tycks vara eniga om att – hur det än var med själva upptäckten – Alfred Nobel var den som såg till att dynamiten blev en revolutionerande och mycket inkomstbringande uppfinning.

– Det var han som utvecklade det, säger Ulrike Neidhöfer som är ordförande i den förening som vill starta ett museum på Nobels gamla fabriksområde i Krümmel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".