stellan andersson hagfors kommun
Hagforspolitikerna Stellan Andersson är beredd att överklaga beslutet om Rådaskolan om det bryter mot kommunallagen. Foto: Veronika Karlsson Sveriges Radio

Rådabeslutet kan strida mot kommunallagen

Stellan Andersson: Jag har frågat SKLS:s jurister
0:45 min

Att en ersättare inte deltog som planerat i kommunfullmäktigemötet, när det skulle röstas om Rådaskolans framtid, kan bli överklagat till förvaltningssrätten av Stellan Andersson (C).

 - Jag har frågat SKLS:s jurister om hur de ser på det här med hur man kallar in en ersättare. Det hade blivit 18-17 åt andra hållet om den här ersättaren som var på tur hade fått gå in.

Det handlar om beslutet som kommunfullmäktige i Hagfors tog i förra veckan om att ta bort mellanstadiet i Råda.

- Om SKL säger att det är ett lagbrott och jag har utsikt att få rätt så kommer jag överklaga till förvaltningsrätten.

Det Stellan Andersson vill reda ut är om man brutit mot kommunallagen när Socialdemokraternas ersättare nummer fem togs in före trean.

Ordföranden Sten-Inge Olsson, S, pratade med den ersättaren nummer tre före röstningen och det var efter det som han valde att avstå.

- Om det inte är ett lagbrott är det i alla fall omoraliskt och ett fall av otillbörlig påverkan från ordföranden, säger Stellan Andersson.

Överklagan kan göras tre veckor från att beslutet protokollfördes - alltså fram till och med 22 december.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".