Stefan Holm med Luciakrona. Foto: Privat
Stefan Holm som Lucia. Foto: Privat.

Stefan Holm: Får jag vara Lucia?

Stefan Holm: "Får en blekfet 40-åring vara lucia"
3:50 min

Åhléns reklambild på en mörkhyad pojke som lucia fick flera hatiska och rasistiska kommentarer. Till slut togs bilden bort av hänsyn till pojken och hans familj. Som en motreaktion väljer nu många att lägga ut bilder av sig själva som lucia - en av dem är Stefan Holm.

– Det är märkligt att det alltid ska debatteras kring lucia varje år och framförallt när man hoppar på ett barn. Vart går gränsen? säger Stefan Holm.

Enligt somliga var det alltså inte okej med en liten färgad pojke som Lucia i en reklamannons. Då är frågan: Är det okej med en blekfet fyrtioårig man istället?"

Den 29:e november så lade Åhléns upp en bild på sin Facebooksida. På bilden såg man en mörkhyad pojke i luciadräkt och luciakrona. Kommentarsfältet fick flera hatiska och rasistiska kommentarer, men som en motreaktion gick många fler in och hyllade bilden och kommenterad med hjärtan.

Igår så tog alltså Åhléns bort bilden från sina sociala medier.

– Av respekt för de inblandade så har vi bestämt att vi ska ta ned bilden från våra kanaler, säger Åhléns marknadschef Lina Söderqvist till SVT Nyheter.

Igår la Stefan Holm upp en bild på sig själv, iförd en luciakrona (i lego), på Instagram. Bilden kompletterades med hastaggen #jagärlucia.

Se fler bilder med samma hashtag.

– Det är bra att folk står upp mot hatet i sociala medier. Debattklimatet är inte alltid sunt. Min bild är den i särklass mest gillade bilden jag hittills lagt upp på Instagram, säger Stefan Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".