Christian Norlin, socialdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Christian Norlin (S) vill att Karlstads kommun satsar på fria surfzoner i centrum. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Socialdemokraterna säger ja till fria surfzoner

Christian Norlin (S): "Välj ut ett antal områden där tekniken gör det enkelt"
4:06 min

Medborgarförslaget om fritt wifi i Tingvallastaden i Karlstad välkomnas av Socialdemokraterna, som själva tidigare har motionerat om fria surfzoner på offentliga platser utomhus. Partiet ska verka för att grundtanken i förslaget blir verklighet.

– Man kanske inte kan ha det i hela Tingvallastaden, utan man väljer ut ett antal områden där tekniken gör det enkelt så att besökare men också de boende här i staden ska kunna surfa gratis, säger kommunstyrelseledamoten Christian Norlin (S).

De fria surfzonerna skulle vara en bra service för turister och för dem som rör sig i centrum.

När Socialdemokraterna 2011 skrev en motion om hotspots, trådlöst internet i offentliga miljöer, nämndes Sandgrundsparken och Stadsträdgårdsparken som två möjliga platser.

– Redan idag har vi möjlighet att surfa gratis i biblioteket, så det skulle vara relativt enkelt att få ut den möjligheten till parken, säger Christian Norlin.

Partiet ville då också att en utredning skulle föreslå fler platser. Men motionen om hotspots röstades ner av den blågröna majoriteten, med hänvisning till kostnaden och till osäkerheten kring juridik och konkurrensfrågor. Enligt kommunens IT-enhet då skulle driften av en fri surfzon i Sandgrundsparken kosta 50 000 kronor per år, plus en engångssumma på 300 000 kronor för etableringen.

Som P4 Värmland har rapporterat om har det nu kommit ett medborgarförslag om fritt trådlöst internet i Tingvallastaden.

Att det ska bli verklighet i hela stadsdelen är knappast troligt, men miljöpartistiska kommunalrådet Monica Bubholz från majoriteten har uttryckt sig positivt om idén med gratis surfzoner. "Det ligger väldigt mycket i tiden" säger hon till P4 Värmland.

Men alla gillar inte att kommuner gör sånt här. Satsningen på fria surfzoner i Helsingborg, årets IT-kommun förra året, har kritiserats av mobiloperatörer som menar att de förlorar datatrafik och intäkter.

Konkurrensverket har friat Helsingborg, men är samtidigt tydligt med att det enbart är just Helsingborg och inte några andra kommuner som har granskats. Hur långt kommuner får gå i såna här satsningar är alltså fortsatt osäkert.

Christian Norlin tycker ändå att Konkurrensverkets besked ger så tydliga signaler att Karlstad också ska våga satsa på fritt wifi.

– Nu har ju Konkurrensverket sagt att det är okej för en kommun att göra så här. Sedan tror inte jag att bara för att man ges möjlighet att surfa gratis på ett antal ställen i centrum, att det blir ett alternativ till att ha ett ordinarie mobilabonnemang. Det blir ett komplement. Det är som en sådan extra service till våra besökare och boende man ska se detta, säger Christian Norlin.

Fria surfzoner inne i kommunala anläggningar, till exempel bibliotek, är vanligt och okontroversiellt. Men när det gäller fritt wifi ute på gator, torg och i parker är läget alltså mer osäkert.

Och att åsikterna går isär märks på P4 Värmlands Facebooksida, där flera lyssnare välkomnar idén och andra ifrågasätter den. Kritikerna menar bland annat att det är fel prioritering, att pengarna borde läggas på annat.

Och i ett inslag i P4 Värmland i morse säger Erling Karlsson, som är med i en fiberförening i Segerstadbyn utanför Karlstad, att han har lagt mycket pengar på att få fiber till sin bostad och att det är orättvist om de som bor i stadskärnan kommer att kunna surfa gratis.

Men Christian Norlin ser inte några rättviseproblem med att ha fria surfzoner i centrum.

– Man kan inte hela tiden ha utgångspunkten att "om vi inte kan ha det överallt, då ska man inte ha det överhuvudtaget". Man får helt enkelt acceptera att de tekniska möjligheterna är helt annorlunda i centrum och här har vi också de flesta besökarna. Att kommunen skulle ha fri surf för alla, det tror jag inte att Konkurrensverket eller jag själv tycker är ett bra alternativ, säger Christian Norlin.

Är det viktigt vilken surfhastighet man har i sådana här fria surfzoner?

– Det får vara någon form av lägstanivå. Vi ska inte konkurrera med de privata mobiloperatörerna.

I Helsingborg, som alltså har fått mycket uppmärksamhet för sitt sin wifi-satsning, ligger surfhastigheten på fem megabit per sekund. Och kommunen försöker se till att nätet inte "läcker in" i bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".